От СДС обявиха, че ще гласуват против мерките в актуализирания бюджет, които водят до задълбочаване на кризата.

Това съобщи лидерът на партията Мартин Димитров, цитиран от БиТиВи.

В ревизирания вариант дефицитът нараства над 4% и липсва концепция за намаляването му в бъдеще чрез ограничаване на разходите, посочи той.

По думите му сме на крачка от варианта в Гърция и Румъния, а правителството подценява икономическата ситуация.

От партията определиха като лутане първата една година на правителството на ГЕРБ, като изтъкнаха, че няма съществени реформи и конкретен план за действие.

По думите на Димитров има несправедливост по отношение на енергийните проекти. Според него политиката в тази област била "една крачка напред, две назад".

От партията заявиха, че няма да подкрепят изграждането на втората атомна централа, защото няма аргументи в полза от нейната работа.

Като плюс за кабинета „Борисов" от СДС посочиха сферата на сигурността и борбата с организираната престъпност. За съжаление това е единственото положително, върху което лежат управляващите, заяви Димитров.

От СДС все още не са решили дали ще подкрепят ветото на президента Първанов върху промените в Кодекса на труда в частта, свързана с ограниченията при ползването на отпуските.

Димитров определи ветото по-скоро като популистко, но уточни, че в парламентарната група на Синята коалиция ще има консултации за начина на гласуване в пленарната зала.

От СДС смятат, че има по-голямо основание да бъде наложено вето върху обсъжданите в момента изменения в няколко земеделски закона.