С поговорката "Койте сее вятър, жъне бури" от ДПС коментираха поисканата от ГЕРБ и Реформаторския блок оставка на целия Висш съдебен съвет (ВСС).

По примера на премиера, който миналата седмица отправи предупреждение с народното умотворение "Който нож вади, от нож умира", съпредседателят на ДПС Четин Казак посочи в парламента: "Който се опитва да всява допълнителен хаос и раздор в и без това проблематичното състояние, в което се намира съдебната система, той рискува да задълбочи проблемите и да ги прехвърли върху другите власти".

ДПС депутатът загатна, че в исканията за оставка на ВСС се виждат крайни и радикални мнения.

"Разумните сили в управляващото мнозинство да не допускат да бъдат манипулирани и подведени от нездравите", призова Казак, но не пожела да уточни кои са въпросните разумни и кои нездрави политически сили.

Иначе в ДПС са учудени от поисканата оставка на ВСС и напомниха, че само преди месец депутатите приеха промени в Конституцията, според които заварените членове на ВСС довършват мандата си.

"Къде останаха заклинанията за съхраняване на независимостта на съдебната власт, избягване на всякакви случаи на вмешателство и т.н", се зачуди още Четин Казак.