Стотици протестиращи в подкрепа на Бойко Борисов се събраха между парламента и градинката до университета от страна на метрото.
Хората са на различни възрасти и видимо с различен социален статус, на малки групички. Те надуват клаксони, свирят със свирки и развяват национални знамена.

По рано днес, докато народните представители дебатираха заявената от премиера оставка и се подготвяха да я гласуват, пред сградата на парламента в подкрепа на Борисов се събраха едва десетина души - много по-малко от заявилите участие в социалните мрежи.

По време на дебатите в парламента пък от БСП алармираха, че ГЕРБ организират контрапротести, плащайки пътя на хора от Дупница, Благоевград и Софийско. Социалистите заподозряха, че ГЕРБ искат да стабилизират обстановката в страната и запитаха защо платеният протест е организиран пред централата на БСП на „Позитано".

Припомняме, вчера стана ясно, че държавни служители са получили SMS с призив днес в 12 да се съберат пред парламента в подкрепа на Борисов и ГЕРБ.

News.bg научи, че по магистрала Хемус (платното в посока София) се движат огромно количество трактори и добитък.

В един момент - секунди, след като парламентът гласува оставката на кабинета, Бойко Борисов и Цветан Цветанов излязоха пред сградата и поздравиха събралите се хиляди.
Тези от гражданите, които бяха взели предни позиции до метални заграждения успяха да се докоснат и да се ръкуват с двамата. След Борисов и Цветанов вървяха министрите Вежди Рашидов и Ивайло Московски.

Борисов призова, хората, ако го уважават, да си тръгват и да не създават безредици.

Хората крещяха "Искаме си Бойко, искаме си Бойко!",  на което Борисов отговори: „След два месеца".
След това Борисов, под бурните аплодисменти на всички подкрепящи, влезе отново в сградата на Народното събрание, директно в кабинета на парламентарния шеф Цачева.

4 трактора се включиха в протеста. Машините преминаха между сградите на Парламента и БАН и паркираха до паметника на „Цар Освободител", на малкото останало свободно, незаето от протестиращи, място на площада.

Голям двуетажен камион, пълен с прасета, също дойде на протеста, но засега стои паркиран до храм-паметника "Александър Невски". Кабината е облепена с плакати. На единия пише: „Бойко - кръстник на свиневъдите", а на другия - „Бойко, ако теб те няма и нас няма да ни има". Вътре се бунтуват около 100 свине. Прасетата имат зелени пломби на ушичките.
Междувременно пред храма беше докаран и един камион с открита каросерия, пълен с овце.


Автобусите, докарали "спонтанните" протестиращи

Станислав Ковачев, мениджър в свинеферма в село Априлци, разказа, че е докарал прасетата в знак на подкрепа на Бойко Борисов и на кабинета му от страна на Асоциацията на свиневъдите. От 20 години насам за първи път получаваме субсидии, подчерта той и каза, че свиневъдите са доволни от правителството.

Прасетата са 60, пропътували са 100 километра, обясни той. Според Ковачев пътят не им пречи и се чувстват добре. Прасетата наистина си играят, закачат се едно с друго, гонят се, доколкото имат пространство. От време на време се сбиват и квичат. Едно от тях пострада и сега му е разкървавено ухото. Стопанинът им каза, че това е съвсем нормално и че е част от играта им.

Редиците към парламента се сгъстяват, прииждат нови хора, които се присъединяват от посока Художествената академия и постепенно изпълват площада пред парламента. Част от протестиращите са от село Ясен, точно до тях има и гайдар, който надува гайда. Друга група протестиращи са от Оряхово.

На протеста се издигат знамена на ГЕРБ. Сред тях си представителите на Банско. Те високо издигат плакат с надписи: „Бойко, Банско те подкрепя!". Протестиращите паркираха трактор пред парламента и го окичиха с националния флаг. Те се хванаха на хоро и играят на площада. На хорото има и мъж, който държи на ръцете си малко дете на около 2 годинки.

Млади жени носят гербери в знак на солидарност с премиера.

Протестиращите събират подписка в подкрепа на правителството. Чрез нея събралите се пред Народното събрание целят да се намали огорчението на Бойко Борисов и той да остане на власт.

Вчера и днес са събрани около 1000 подписа, твърдят организаторите. Малко преди 9.00 часа днес те опитаха да внесат подписката в администрацията на Народното събрание, но бяха отпратени минути по-късно, защото имената не са номерирани и не се знае колко души реално са се подписали за това Бойко Борисов да не подава оставка.

Междувременно групата в защита на премиера, организирана във Фейсбук, вече надхвърля 33 000 души.

Виолета Соколова, пенсионер, инженер със 182 лева пенсия, която събира подписи в подкрепа на Бойко Борисов е категорична: „Искаме подкрепа за Бойко - единствен, който започна да строи пътища, магистрали, детски градини, спортни зали".
Друга пенсионерка я допълни като изтъкна, че Борисов е спасил много хора от земетресението. Соколова изрази недоумение, че сега върху него се излива цялата помия. „Той единствен е способен да довърши започнатото", каза още тя за Борисов.

Във връзка с ниската си пенсия, въпреки че е инженер, тя каза: „Не може да стане всичко наведнъж" и добави, че страната е разграбена отдавна и хората отдавна е трябвало да стачкуват.

Друго лице, което обикаляше и събираше подписите - Стефка Станкова, съобщи, че тази сутрин са внесени в парламента събраните вчера подписи в подкрепа на Бойко Борисов и уточни, че те са 654. Според нея и колегите й, които събират подписи, очакват днес да бъдат събрани повече подписи.

Възрастна жена с пластмасово мини радио слушаше какво става в пленарната зала и видимо се вълнуваше. „Ние сме дошли за Бойко. Той направи за 3 години толкова, колкото другите за 23 години не можаха да направят. Това, че не повиши пенсиите и парите на майките само му е грешката. А направи тия магистрали да пътуват богатите с големите коли, крадени от нас. Искаме си Бойко!".

Сред събралите се има и представители на работещите, които се определиха като представители на изчезващата средна класа и казаха, че имат работа, че са доволни и искат това правителство да продължи да управлява. Сред тях има адвокати, икономисти и други.

Един от протестиращите направи плакат и го закачи на ограждението пред парламента. На него пише: „Станишев, марсианецо, вън! На тази планета още има живот". Авторът поясни - защото доста червени управления се изредиха и доста зло направиха на родината. Той е категоричен, че трябва това правителство да продължи да управлява. „Не знам каква алтернатива виждат хората, участващи в другите протести.

Сред тях също има млади, интелигентни хора и те не са отговорили на въпроса. Те самите са разединени. Тук също има различни мнения, но сме обединени, че това правителство горе-долу се старае. Прави, каквото може и се старае", каза още младият човек. Той сподели, че досега е издържал да не емигрира и че иска да продължи да бъде в България.

Почти всички развяват флагчета и големи знамена с надпис: „ГЕРБ". На един голям плакат пише: „Бойко, не искаме оставка. Искаме проверки, присъди, промени". Представителите на Банско са издигнали и друг плакат, на който пише: „Банско е за граждански мир и демокрация", също: „Бойко, с теб сме!". Протестиращите надуват клаксони и вувузели, развяват знамена, играят хоро и освиркват: „Искаме си Бойко, искаме си Бойко!".

На протеста пред парламента бе и шефът на НКЖИ Милчо Ламбрев. „Смятам, че правителството, което досега ръководеше държавата е добро, вършеше си добре работата и не бива да си отива, защото този хаос, който ще настъпи след правителството на Борисов, много трудно ще се контролира и държавата ще бъде на автопилот", заяви той пред news.bg.

Човек с малко детенце на ръце също заяви, че е дошъл да изрази подкрепата си към Борисов и неговото правителство. Той каза, че и вчера е бил на протеста. „Тук съм, защото имам две малки деца. За Доган има 2 милиона лева за охрана, а моите деца - по 35 лева. И аз даже не ходя да ги взимам, защото това е подигравка. Детската му градина е 50 лева, а те ми дават 35 на мен. Затова съм тук", добави бащата и зави детето си в националния флаг, за да не му е толкова студено.

Жена с бастун каза, че дошла заедно със сина си, който е младеж, за да засвидетелства подкрепа на Бойко Борисов. Ние сме гласували доверие на Бойко Борисов и само ние можем да искаме неговата оставка, каза тя и изрази недоумение защо други искат оставката. Защо цените на парното се политизираха. Аз идвам с метро, което е просто слънце, подчерта жената и добави, че наистина има неща, които още могат да се направят.

Има много хора с работни дрехи от „Чистотата", но отказаха коментар.