Втората политическа сила в 46-то народно събрание ГЕРБ/СДС ще влезе в пленарна зала, когато се гласува кабинетът, предложен от "Има такъв народ". При този вариант ексуправляващите ще направят невъзможен варианта правителство да бъде излъчено и с по-малко от нужните 121 гласа.

Решението на Изпълнителната комисия на ГЕРБ обяви на брифинг в централата на партията лидерът Бойко Борисов.

"Всички наши депутати ще присъстват в залата, надявам се да са живи и здрави, в момента са в цветущо здраве (...) Като изпълнителна комисия възлагаме на депутатите ни да влязат в зала, да гласуват против, за да не ни привързват към всякакви кукловоди, сценаристи и други такива", отсече Борисов. Всеки един глас "против" ще е важен, тъй като ГЕРБ трябва да покаже категорично, че няма нищо общо с останалите партии и това, което се случва в момента в държавата.

Борисов изпраща депутатите в зала, за да гласуват против кабинета на ИТН

Борисов изпраща депутатите в зала, за да гласуват против кабинета на ИТН

Борисов иска от хората си да се разграничат напълно

По думите на експремиера отговорността за съставяне на правителство и водене на критично важни към момента политики - бюджет, Плана за възстановяване и устойчивост, противодействието на засилващата се миграция и др., към момента лежат на плещите на партията на Трифонов.

Пълен хаос - така може да се определи актуалната ситуация в държавата, според Борисов. Той обаче даде и одобрението си спрямо Станислав Трифонов: "Добре е, че най-сетне иска да поеме отговорност за това, което прави вече от една година."

Оценката му обаче за разговорите и случващото се в парламента е отрицателна, а лидерът на ГЕРБ обясни и че не е нормално всъщност да не се водят разговори и с тях. Изчакахме да видим дали няма да се вразумят... нормално мислещи политици би трябвало да си дадат сметка" - Борисов де не доизказа, но обясни отново резултатите от изборите като спечелили едва с 1.25 и то с гласове от чужбина, а у нас ИТН са загубили изборите. Народът ти е казал, че не иска ГЕРБ на бъдат изчегъртани, тълкува Борисов и припомни, че още при първите избори е станало ясно, че е илюзия да се състави правителство без ГЕРБ. Не зачитат обаче волята на народа, заключава Борисов затова и: Максимално отдалечен от тези отровни партии на омразата.

На директен въпрос дали все пак не е очаквал покана за разговори с ИТН Борисов отрече това, въпреки че коментирайки актуалната ситуация и процентното съотношение на подкрепа от изборите вметна, че би било редно да се сформира една кръгла маса. Закани се обаче, че като "дойдат при нас, аз ще водя разговорите", но и ще иска не "великия везир Тошко или Тодор" да ги води, а лидера Станислав Трифонов. "Да се обади Слави, аз ще съм ларш..."

Като кръстник на целия този хаос, който цари в държавата, лидерът на ГЕРБ отново обвини държавния глава Румен Радев като разделител на нацията и "чух Христо Иванов да казва "ние свалихме ГЕРБ" - вие наред ли сте, изпълнихме се целия мандат и оставихме държавата стабилна.

Дори и ГЕРБ да спечели в електорален план от нови избори, това не е важно, важното е държавата да бъде добре - така може да се обобщи тезата на Борисов, който неколкократно се изказа против нови предсрочни избори.

"Добре, отново ще дадат половин милиард за избори и какво", реторично попита той и обясни: "Ако има правителство, значи парите за избори са похарчени правилно. След трети избори как ще направят правителство? Хората искат отговори и аз не знам какво да кажа на нашите избиратели."

Ситуацията Борисов коментира с перифраза на анекдот: "Джеймс, каква е тази опашка.. Опашката за премиери на Слави Трифонов. А защо е толкова дълга? Те минават бързо, сър". "Ето, правим шоу и ние", обясни и допълнително шегата си на журналистите в залата.

Борисов изтъкна и "непоследователността" на позицията на другите партии и по-конкретно "Демократична България". При развилата се ситуация Борисов не вижда как ще съставят правителство, при положение че поне една от партиите ще се подложи на нечувано унижение.

"Цитирам един пророк - Борисов. На 7 юли от село Вълнари. Казал е "Хората ще разберат кой стои зад Слави Трифонов, но ще бъде твърде късно. Чак сега Христо Иванов разбра това", иронично вметна лидерът на ГЕРБ.

Дори и да "му поискат", Борисов няма да даде - става въпрос за депутати от ГЕРБ, които да подкрепят кабинет на ИТН. "Няма нищо по-лошо от непоисканата помощ."

Въпреки че ще гласуват против правителство на Трифонов, ГЕРБ биха дали подкрепата си по конкретни политики, отговори на въпрос на News.bg Борисов. Той обясни обаче че за да бъде разобличен докрай сеещия омраза, разединител на нацията, ГЕРБ ще бъдат опозиция. "Аз имам малко кътче, където да са ГЕРБ и СДС, където да има знаещи, можещи хора, пишещи грамотно хора за когато дойде кризата..."

На въпрос все пак за очакванията на ГЕРБ какво ще се случи, Борисов заяви: "Смятаме, че ще оставят Румен Радев да безчинства да изборите, за да може да си вземе втория мандат." По думите му не е сериозно да се мисли за правителство с втория и третия мандат сега. Борисов не отговори какво биха правили ГЕРБ, ако мандатът стигне до тях, но според него и третата политически сила БСП не би могла да се справи: То Корнелия Нинова я гонят по Бузлуджа да й искат оставката, та правителство..."

Борисов определи като нонсенс твърденията на служебния кабинет, че тяхната работа била стабилизирала държавния бюджет - това било заслуга на ГЕРБ.

Не давам лично оценки, цитирам факти - така отговори на въпрос какво мисли за персоната на Пламен Николов Борисов. Все пак го определи като "симпатичен човек", който "не се кокорчи". В крайна сметка, натърти лидерът на ГЕРБ, всичко зависило от Слави Трифонов.

ГЕРБ ще обяви кандидатът си за президент "когато му дойде времето". "Не сме решили елементарното задание за първи клас - ще има ли правителство или не. Когато това стане ще обявим кандидата си", каза Борисов.

ГЕРБ вече са завели дела срещу МВР по места заради натиска, който те твърдят, че се оказвал върху техни активисти, съобщи на въпрос на News.bg Борисов. "При този натиск ГЕРБ се представи прекрасно. Такива мачкане, особено извън София...", отбеляза той. "Това са изроди бе!".

"Как да покажем предупредителните декларации, като те си ги прибират, такава им е инструкцията. Ето, Деси Танева (визира бившия земеделски министър Десислава Танева - бел. ред.) е искала да снима, те казали "не може", отговори на призива на вътрешния министър Бойко Рашков, който призова активистите на ГЕРБ да подкрепят твърденията си с документи, експремиерът.