В ГЕРБ недоумяват защо на абордаж се тръгва към актуализация на бюджета.
Все още е средата на годината, не е направен анализът. Освен това е прекалено рано. "Ние не разбираме кое налага този елемент на спешност", заяви Цвета Караянчева от ГЕРБ по време на заседанието на земеделската комисия в парламента, на което се обсъждаше актуализацията на бюджета.

Очаквано от БСП и ДПС ще дадат своята подкрепа за тази актуализация. Хората на Бойко Борисов, които от вчера се завърнаха на работа в парламента, обаче, категорично отказват да подкрепят този ход на кабинета „Орешарски".

Цвета Караянчева подчерта, че специално тютюнопроизводителите не са били изоставени от ГЕРБ. Нещо повече, по думите й, тези хора са почувствали и са видели, че този сектор няма да се закрие. Освен това са махнали и монополите от изкупуването на тютюна.

"Вие влизате в едно политическо говорене", обвини Караянчева колегите си от БСП и ДПС. Депутатката обясни, че от ГЕРБ подкрепят да се дадат допълнителни пари на тютюнджиите и зеленчукопроизводителите, но това да стане чрез резерви на министерството.

Последваха упреци, че в момента се обсъжда актуализацията на бюджет, който е „на ГЕРБ и който към момента е опоскан".
Вие говорите за скрити резерви, ако знаете къде са, споделете откъде може да ги вземем. Вие сте били с пълното съзнание, че този бюджет е неизпълним, категорични бяха червените депутати.

Караянчева отсече, че ГЕРБ не стои зад протестите, които 40 дни заливат предимно софийските улици: „Не се опитвайте да ни вменявате вина или отношение към протестите".

В тази връзка Спас Панчев от Коалиция за България „натовари" земеделския министър Димитър Греков с тежката задача да провери как държавната администрация се използва за организиране на протестите.
Ние имаме информация, че някои структури организират масово участие на хора в тези митинги. Не може да допускаме държавната администрация да се използва за митингите срещу едно законно правителство, подчерта Панчев.

Господин министър, проверете в кои държавни структури се организира това, което се върши вече 40 дни. Проверете кой организирано извозва хора в София за протестите, подчерта той и добави, че ако искаме да имаме бъдеще в тази държава, министърът трябва вие да влезе в ангажиментите си.

Депутатът призова Греков да покаже и недостатъците на предишните управляващи: „Хората искат да знаят какво се е случвало. Освен това не бива да допускаме заради единици да страдат цялата държава".

Що се отнася до актуализацията на бюджета той категорично заяви, че държавата е длъжник на земеделците и че ако не се осигурят необходимите средства, тези отрасли са обречени и ще фалират.