Това управление си живее в собствен свят, в собствената приказка... само не знам коя е приказката - за Снежанка, за Пепеляшка или за Червената шапчица. Такава е оценката на ГЕРБ за заключенията на междуведомствената група, работила по оценка на "Балкански поток", изказана от зам.-председателя на партията Томислав Дончев.

Според него правителството Петков не е изневерило на стила си и завърши своето управление, както е започнало - в остър конфликт и разминаване с действителността. Драматично е обаче, че "има решения, стъпки и пропуснати възможности, които не могат да бъдат преодолени като щета години", заяви Дончев.

Преди него енергийният министър на ГЕРБ Теменужка Петкова напълно отхвърли заключенията от доклада, отричайки да има каквото и да е било нарушение на екологичното законодателство. Освен това, обясни още Петкова, заключенията за нарушения на трудовото законодателство не са от този тип компетенции, тъй като нито правителството, нито "Булгартрансгаз" нямат отношение към трудовото законодателство.

Кирил Петков сезира ДАНС за „Балкански поток“ в деня, в който сдава властта

Кирил Петков сезира ДАНС за „Балкански поток“ в деня, в който сдава властта

Нарушения на ЗОП, на екозаконодателството, на КТ

Междуведомствени групи не могат да изземват функциите на институциите и да се месят в работата им. Такава група не може да се произнесе по законодателната база в държавата, настоя Петкова и обясни, че правителството с тази проверка за пореден път погазва институциите, законите и правовата държава.

Тя увери, че "Балкански поток" е изграден напълно в съответствие с енергийната стратегия на България и след решение на Народното събрание, както и напълно в съответствие с европейското и националното законодателство.

"Ние никога не сме подписвали неизгодни за България договори и сделки", отсече Теменужка Петкова.

Никой не знае къде е Пътната карта на "Балкански поток"

Никой не знае къде е Пътната карта на "Балкански поток"

Цените на ток и парното ще растат, предупреди зам.-министър Александър Николов

По въпроса за финансирането на проекта, Петкова показа решение на КЕВР от 21.12.2018 г., в което се формулирало при какви условия и при какви приходи трябва да се реализира от "Булгартрансгаз" проекта, за да бъде изгоден. Тези условия се спазват и страната ни печели от "Балкански поток", увери Теменужка Петкова. Припомняме, че КЕВР глоби "Булгартрансгаз", тъй като установи, че договорите са сключени без предварително разрешение от енергийния регулатор.

Тя е убедена обаче, че нито институциите, нито обществото ще забравят какво е причинило това правителство на държавата, а и на енергетиката.

"Те са вредни за България и днес е един добър ден за българската демокрация, тъй като те си отидоха."

АКФ иска да се сложи всичко на масата за Балкански поток

АКФ иска да се сложи всичко на масата за Балкански поток

Според Антикорупционния фонд има огромни съмнения за скрити геополитически цели