ГЕРБ се провали с пенсионната реформа, отказа се от реформи и провежда политика на фалит и на национализация на НОИ. Това е оценката на ДСБ за пенсионната реформа на управляващите и бюджета на ДОО за 2012 г.

Радан Кънев припомни острата реакция на ДСБ по пенсионната реформа на ГЕРБ в 2010 г.
„Първото наше гласуване против бюджет на ГЕРБ беше бюджетът за ДОО за 2011 г.", припомни той и добави неодобрението на ДСБ на национализацията на пенсионни фондове, която проведе ГЕРБ и после беше отхвърлена от Конституционния съд.

„ДСБ бяха против увеличаването на осигурителните вноски, прагове и осигурителния доход за самоосигуряващите се лица", припомни още той и посочи, че само за първите 9 месеца на тази година заетите са намалели с над 60 хиляди и че 50 хиляди самонаети и малки фирми са фалирали или преминали към сивия сектор.

"Бюджет 2012 е отражение и признание на този провал и отказа на ГЕРБ от реформа. Днес - една година след приемането на промените в кодекса за социално осигуряване и Бюджет 2011, реформата на ГЕРБ е провалена, а всички наши предупреждения станаха реалност", подчерта Кънев и заяви, че ГЕРБ провежда „живковизация" на пенсионната система.

„Пенсията не зависи от вноските на човека, а от решенията на Министерски съвет и българските пенсионери зависят от настроенията на премиера и финансовия министър", добави Кънев. Той подчерта, че ДСБ настоява за пълно съответствие между пенсионния принос и пенсионните права.

Лидерът на ДСБ Иван Костов каза от своя страна, че в момента най-силно са ударени почтените участници в осигурителната система. Той заподозря управляващите, че се заиграват с контингенти от хора чрез слуховете за увеличаване на възрастта за пенсиониране.
Прокрадва се с много аргументи подозрението, че това е с цел хората да си подадат оставките, поясни Костов и посочи какъв е ефектът от това например в ДАНС - двойно по-голям брой подадени заявления за пенсиониране. „От слух само. Няма нищо прието", подчерта Костов.

Лидерът на ДСБ призова финансовият министър Симеон Дянков на публичен дебат за държавния дълг и планирания буфер в бюджета за 2012 г. Костов е категоричен, че няма нужда да се залагат 3,2 млрд. лв. като буфер в бюджета и предупреди, че те могат да взривят дефицита. „Ако буферът задейства, дефицитът ще стане 5,8%", предупреди Костов.