На извънреден брифинг на ГЕРБ в кулоарите на парламента депутатът от управляващата партия Стефан Господинов показа копие от дипломата си за завършено висше образование.

Той обясни, че е завършил история във Великотърновския университет през 1991 г. семестриално, като депутатът не уточни кога се е дипломирал.

На недоумението на представителите на медиите защо го прави, Господинов обясни, че е бил обвинен от червения депутат Антон Кутев миналата седмица чрез национален всекидневник.

Тъй като е заявил (бел.ред. - Кутев), че дава 100 лв. на човека, който покаже копието, очаквам да ги депозира в приюта за бездомници в Силистра, коментира депутатът от ГЕРБ.

Господинов добави, че иска публично извинение в срок от две седмици за накърняване на авторитета и заяви, че в противен случай ще заведе иск в парламентарната комисия по етика. Освен това той настоя Кутев да каже какво образование има, дали е бил в борд на дружество, каква заплата е получавал там, каква работа е вършил и дали отговаря тя на образованието му.

Става въпрос за периода на Тройната коалиция, за едно енергийно дружество, уточни депутатът от ГЕРБ Валентин Николов. Той подчерта, че дават на Кутев две седмици и че след този срок ГЕРБ ще обяви данните за червения депутат.

Малко след брифинга на Стефан Господинов последва и реакцията на Антон Кутев.

Той обясни, че на пресконференция в Силистра е казал, че е готов да спонсорира българското образование със 100 лева, ако се намери дипломата на депутата от ГЕРБ.

В силистренски печат обявих награда от 100 лв. за първия човек, който ми донесе дипломата на Стефан Господинов, заяви червеният депутат.

На въпроса дали ще ги даде на дома в Силистра, той бе категоричен: Това ще направя, след като проверя легитимността на дипломата. Ако е легитимна, наистина ще ги даря, ще дам и повече, посочи Кутев и добави, че документът ще бъде проверен чрез Министерството на образованието.

По думите му има разминавания в това, което Господинов сам обявявa като свое образователно ниво. Не е това най-лошото - дори да е бакалавър, това пак е добре. Вече  е ясно на много повече хора, че когато човек е депутат, е добре да има някаква диплома, дори да е бакалавърска, коментира депутатът от БСП.

Кутев предположи, че Господинов ще се кандидатира за кмет на Силистра. С неговата кандидатура ние ще имаме много по-силен резултат, изтъкна иронично червеният депутат.

На свой ред Кутев отговори на поставените от Господинов въпроси към него. Той обясни, че има магистърска степен от Художествената академия по специалност История на изкуството и че е участвал в Надзорния съвет на ЧЕЗ за по-малко от една година.

Освен това е бил в УС на общинския приватизационен фонд, бил е изпълнителен директор и съсобственик на няколко фирми, нито една от които не е свързана с изкуството, а с различна форма на производство и търговия; бил е и брокер на общинска стокова борса. Ако имам конфликт на интереси, това че съм завършил историята на изкуството, а съм се занимавал с бизнес, тогава той (Господинов - бел. ред) е трябвало да е завършил История на обувката, защото всички знаят, че той има два магазина за обувки и това е неговата бизнес история, коментира той.

Червеният депутат поясни, че участието му в ЧЕЗ е политическо назначение и че щом е станал депутат е поискал писмено да бъде освободен от надзорния съвет на дружеството. Първото общо събрание, което можеше да извърши това, беше през декември 2009 г., когато бях и освободен, разказа той.

Кутев каза още, че няма нищо против НАП да провери приходите му и съобщи, че от Надзорния съвет на ЧЕЗ е получавал около 2 000 лв. Това е било в периода, в който е бил секретар на партията, която длъжност не е платена. За периода, в който съм бил в ръководството на ЧЕЗ, нямам други доходи, освен този, изтъкна той.

Запитан дали ще се извини на Господинов, Кутев беше категоричен, че няма за какво да се извинява.