Служебното правителство на Огнян Герджиков взе страна в предстоящите парламентарни избори. Така реагираха от ГЕРБ по повод оповестения тази сутрин доклад на служебния кабинет след ревизията, която Герджиков разпореди на министрите в началото на мандата си.

Като одитор по професия, бившият енергиен министър Теменужка Петкова подчерта на извънреден брифинг в партийната централа, че я е притеснило чутото. Тя бе категорична, че служебното правителство не е органът, който може да извършва ревизии. Компетентните контролни органи у нас по разходването на публичните финанси са Сметната палата и Агенцията за финансова инспекция.

Петкова напомни, че основната задача на служебния кабинет е организирането на честни и прозрачни избори. Тя поясни, че компетентните органи съставят акт за установяване на административно нарушение, когато установят такова, а освен това е предвиден и срок за обжалване.

Теменужка Петкова призова кабинетът на Герджиков да не допуска подобни неща отново. Освен това обърна внимание и на Закона за обществените поръчки, където изрично е посочено кои състави представляват нарушение на обществените поръчки. По думите й закъснението на обществена поръчка не е нарушение.

Измами в отбраната констатира ревизията на Герджиков
Обновена

Измами в отбраната констатира ревизията на Герджиков

ММС, МОСВ, МЗХ, МТСП, МОН, МТ, МЕ са с най-малко нарушения

Според бившата регионална министърка Лиляна Павлова проверката по отношение на нейния сектор е била целенасочена само върху двата договора, които държавата е предоставила на държавното предприятие "Автомагистрали" за стопанисването на магистралите. Може би се цели да го приватизират или частни фирми да бъдат пуснати в поддръжката на магистралите, заподозря ексминистърът.

Освен това тя съзря опит за дискредитация на пътната агенция и държавните дружества, които са в сектора от 25 години. Лиляна Павлова напомни, че и служебният кабинет подлежи на ревизия и се надява следващият парламент да го направи.

Тя изтъкна и притесненията си от факта, че докладът не е показан. "Непубликуването на доклада за нас буди съмнение, че някой ще го дописва", посочи Павлова.

Бившият правосъден министър Екатерина Захариева, която е била в два служебни кабинета, посочи, че в нито един от тях не са си позволили дори да си помислят тенденциозно да подпомагат, която и да е партия на предстоящите избори. По думите й основната задача на кабинета на Герджиков щяла да е не организацията на честни избори, а подпомагането на един от изборните субекти. Захариева бе категорична, че няма никакви притеснения и коментира още, че ако служебният кабинет продължава фокусирано да подпомага една партия, няма да остане нищо добро в историята.

Бившият земеделски министър Десислава Танева коментира на свой ред, че след оповестяването на доклада е видяла заглавия, че парите по новата Програма за развитие на селските райони се спират. Танева отсече, че парите не са под какъвто и да е риск от спиране.

По думите й всички действия в служебния кабинет, включително тоталната кадрова промяна, говорят за неизпълнение на думите на президента Румен Радев, който заяви, че служебният кабинет ще е ангажиран само с организирането на изборите. Затова и Танева призова служебното правителство да не е участник в предизборната кампания.