Със скандал започна изявлението на служебния премиер Огнян Герджиков. Оказа се, че отчетът за ревизията на кабинета "Борисов- 2" ще бъде под формата на изявление.

Не са предвидени въпроси за медиите. Звуковата система в Гранитна зала на МС бе изключена, за да не се задават въпроси. Това стана повод за недоволството на медиите и за напрежение между журналисти и Герджиков.

Служебният премиер се оправда за смяната на губернаторите на ГЕРБ. А за ревизията - нямало сериозни нарушения в обществените поръчки по ведомства.

За губернаторите премиерът обясни, че смяната е станала в съответствие със закона. Кадровата политика по отношение на областните управители е публична, решенията по този въпрос също са публични, каза Герджиков. Политическата коректност изисквала губернаторите да са така добри и да подадат оставка, по думите на министър-председателя. Те били част от предишното управление. Оказа се, че само един областен управител - този на Перник, щял да се включва в предизборната кампания на герберите.

Финансовото, Транспортното ведомство, Министерството на младежта и спорта, Екоминистерството (МОСВ), Земеделското, Социалното министерство, Министерството на образованието, Министерството на енергетиката, Министерството на туризма са с най-малко нарушения при провеждането на обществени поръчки. 

Не така стоят нещата в МО, стана ясно от отчета на Огнян Герджиков. 45 нарушения на ЗОП е констатирала проверката във военното ведомство. По 9 има индикации за измама и са предадени на военна прокуратура.

Ненчев не бил оказвал натиск за обществените поръчки, твърди самият той

Ненчев не бил оказвал натиск за обществените поръчки, твърди самият той

След мартенския вот се очакват нови предсрочни парламентарни избори

Сигналите са изпратени до компетентните институции, обясни още служебният премиер. В понеделник пълният доклад ще бъде публикуван.
В Министерство на отбраната през 2016 г. са проведени 113 процедури по Закона за обществените поръчки (ЗОП). От тях са прекратени 31. При извършения анализ на проведените процедури и сключените договори са установени нарушения по 45 от 82 процедури. По 9 процедури е установено наличието на индикатори за измама и други сериозни нарушения, поясни Герджиков.

28 обществени поръчки проверява Военно – окръжна прокуратура

28 обществени поръчки проверява Военно – окръжна прокуратура

Те са за периода 1 януари 2016 - 31 януари 2017 г.

Известни нарушения има в поръчки на АПИ. В икономическото ведомство пък се залагали дискриминационни условия в поръчките. В Агенцията за малките и средни предприятия също имало нарушения.

Проведена е процедура без условия за реална конкуренция. Забавени поръчки имало в МЗХ. Това можело да доведе до спиране на пари от ЕС. Герджиков уточни, че става въпрос за забавяне в обявяването на обществена поръчка за изготвяне на последваща оценка на Програмата за развитие на селските райони 2003-2007 г. По думите му неизпълнението на този ангажимент може да доведе до риск от спиране на средства от ЕК по тази програма.

Забавени поръчки имало и в МЗ, МВР.

Герберите обвиниха кабинета „Герджиков” в заемането на страна в изборите

Герберите обвиниха кабинета „Герджиков” в заемането на страна в изборите

Служебното правителство подпомага една партия

Известно е, че за 14 дни не може да се направи пространен, дълбочинен анализ, поясни проф. Герджиков. Той допълни, че ведомствата щели да продължат да проверяват. Премиерът е разпоредил всички неотложни обществени поръчки да бъдат възложени по всички правила на закона.