„Мястото ни не е в тройната коалиция", заяви Огнян Герджиков пред Би Ти Ви.

„Ако обаче подхождаме с тясно партийни интереси, ще е много лошо за държавата. Ако излезем от коалицията няколко месеца след приемането ни в Европейския съюз, това ще доведе до дестабилизация на страната." - допълни Герджиков.

Той подчерта, че при възникналите в БСП противоречия има серозен риск от дестабилизация в управлението, в случай, че НДСВ напусне коалицията. По думите му, въпреки настроенията за излизане от коалицията, е надделяла позицията на Симеон Сакскобургготски, че движението не трябва да се оттегля от правителството.

„Неговият авторитет е изключително голям и независимо, че това не ни е приятно, ние знаем, че това е правилното решение." - допълни Огнян Герджиков.

Той няма намерение да поема поста на Георги Петканов като министър на правосъдието, въпреки че името му се споменаваше сред евентуалните кандидатури.

„През последните четири години бях подложен на голямо напрежение, иска ми се сега напрежението да е по-малко. Нямам отговор кой ще стане министър на правосъдието. Има много достойните за поста, но у тези, които са достойни, като че ли няма голямо желание." - каза в заключение Огнян Гержиков.

Според жълтия юрист нарушенията при провеждането на конгреса на НДСВ са очевидни, но няма риск от разцепване на партията. Той подчерта, че има необходимост от промени в ръководството.