До края на годината ще бъде обявена обществена поръчка за разширяване на граничния пункт "Дунав мост", за да се облекчи трафикът. Това стана ясно при днешното посещение на служебния премиер Огнян Герджиков на пропускателния пункт, сочен като най-натоварения по българо-румънската граница.

Най-късно през април ще се проведе среща между правителствата на България и Румъния, на която трябва да бъдат обсъдени общи условия за всички гранични пунктове между двете държави, предаде БНР.

Предвижда се обществената поръчка да бъде обявена за изграждане на зона Изток на "Дунав мост", където да бъде пренасочен трафикът на всички автомобили, които влизат в страната. Това ще облекчи движението и ще намали опашките по границата.

Задръстванията, които сега се получават при продажбата на винетки, също имат своето решение, коментира премиерът Герджиков.

Нови опашки на Дунав мост, този път за винетки

Нови опашки на Дунав мост, този път за винетки

Чакат по 8 часа

"Ние в това отношение изоставаме много от румънците. Те имат електронните винетки, с което става много по-бързо, много по-модерно, много по-лесно, от всичко много по, докато при нас някой държи непременно да бъдат хартиени винетки - вероятно, защото печели от това. Та, на този въпрос, ще търсим и неговото решение, тъй като е срамота - в 21 век да изоставаме от тези модерни технологии." - заяви служебният премиер.

Ще бъде отправено предложение към румънската страна и тя да изгради още един кантар за по-бърза обработка на товарите.