Истинските герои в бяло не обичат прожекторите, те са там сред своите болни. Не само в България, в Европа и в целия свят те станаха новите спасители, защото с тях свързваме не прокобите и страха от болестта, а надеждата и изцелението.

Всяка година ден преди Националния празник на България - 3 март, отдаваме почит на други герои - героите, които не си служиха с оръдия и пушки, а героите с бели престилки, с почит се обърна вицепрезидентът Илияна Йотова към медиците, загинали в Руско-турската война. Тя участва в ритуал, с който всяка година се отдава почит пред Докторския паметник в столицата.

Йотова: Прави се всичко президентът да не разговаря с хората

Йотова: Прави се всичко президентът да не разговаря с хората

Нито една друга държава не допусна хаос с ваксините, недоволен вицепрезидентът

Йотова напомни, че особено днес тези герои са непрестанно пред очите ни.

И днес нашият дълг към тях трябва да бъде още по-голям и да знаем, че когато един ден отмине пандемията, не трябва да ги забравяме. За тях винаги трябва да има аплодисменти, категорична бе Йотова.

Вицепрезидентът отбеляза и че над 3 000 жени в края на 19 век са поели пътя към неизвестното и опасното да дойдат в България да помагат. Излишно е да се говори за ролята на Българския червен кръст (БЧК) и за неговата роля, но в последната една година си даваме сметка, че без тези смели жени и доброволци, трудно бихме оцелели, похвали Йотова работата на БЧК.

"Днес в навечерието на Националния празник позволете ми да кажа -  "благодаря", сърдечно благодаря. Днес трябва да си спомним за историята, но трябва да мислим и за бъдещето. Мъдрите хора от Античността досега са казали, че няма как да имаш бъдеще, ако не знаеш миналото си. Трети март е онзи празник, който е лишен от политическата конюнктура и който е близък до сърцето на всеки един българин", каза Йотова.

"Венците и цветята ще бъдат сложени, но най-важни са две неща - всеки от нас да преживява този празник през сърцето и душата си, с почит и памет към онези, които оставиха костите си, за да можем днес да говорим на езика си, да уважаваме религията си и да отглеждаме следващите поколения на България. Трети март е онази дата, която трябва да благодарим на всички, които помогнаха за българската свобода и които вървяха заедно с българския народ, за да бъдем това, което сме днес и да извоюваме свободата си. Поклон пред паметта на героите", завърши вицепрезидентът Илияна Йотова.