Вчера депутатите от ДСП, ГЕРБ, АТАКА и НФСБ гласуваха така наречената "поправка ДПС" в Изборния кодекс (ИК), която на практика ликвидира възможността за преференциално гласуване.

С поправката в изборното законодателство, която по стар български обичай отново се прави в последния момент - само стотина дни преди старта на кампанията за Европарламент - управляващите показаха, че не им пука за българските граждани, избиратели, данъкоплатци.

Това пишат от партия "Глас Народен" във връзка с промените в Изборния кодекс.

След тази поправка за пренареждане в листите кандидатите ще трябва да съберат над 100 000 лични преференции за изборите за Европейски парламент, над 17 000 за изборите за народни представители и около 6 000 за изборите за местен парламент само за София, обясняват от партията. Те дават и статистика, според която на последните парламентарни избори над 1 млн. български избиратели са дали гласа си преференциално.

"Народните представители не взеха под внимание взето решение след проведен референдум за електронното гласуване, отложиха отново машинното гласуване за след изборите за кметове и общински съветници през октомври 2019 г., не се съобразиха и с резултатите от референдума, проведен от инициативния комитет на Слави Трифонов, не се съобразиха и с изискванията на Венецианската комисия - промени в изборното законодателство да не се правят 6 месеца преди избори", категорични са от "Глас Народен".

Всичко това доказвало, че управляващите не ги интересува мнението на народа. Те се съюзявали, така че да затвърдят статуквото и да могат в българския политически живот.

"Така, вчера непримиримите иначе врагове "Атака", НФСБ и ДПС гласуваха заедно, напомняйки ни 2013 г., когато Волен Сидеров бе не критик, а "златен пръст" на ДПС", припомнят от партията.

Заради изложеното по-горе от партията на Светльо Витков настояват за президентско вето върху промените в Изборния кодекс. Искат още незабавна оставка на парламента и правителството.

"Настояваме за свикване на служебен кабинет от президента Радев, който да проучи и спешно да приложи поне едно от исканията на българските граждани - въвеждането на машинно гласуване на предстоящите избори през тази година", пишат от "Глас Народен", приканвайки симпатизантите си да протестират колкото се може повече срещу потъпкването на демократичните принципи.