Очаква се депутатите да обсъдят и гласуват ветото на президента върху текст от промените в Закона за избиране на народни представители, приети от парламента на 14 април 2009 г.

Промените се отнасят до повишаване прага за коалиции за влизане в парламента на 8%.

На 15 април 2009 г. Временната парламентарна комисия по изборното законодателство отхвърли ветото на президента.

Депутатът от Движение „Напред" Любен Дилов - син изрази мнение, че опозицията също носи своята отговорност за създалата се ситуация.

„Това е игра, в която няма невинни. Дори тези, които се съпротивляват и опозицията, какъвто и морален патос да представят пред обществото, пак са част от тази игра. Нека не забравяме, че все пак предложението не го внесоха нито ДПС, нито БСП", смята Дилов.

Кметът на Благоевград Костадин Паскалев от БСП отбеляза, че евентуалното отхвърляне на президентското вето от управляващото мнозинство няма да доведе до конфликт между държавния глава и левицата. Той определи като абсурдни предложенията за вдигане на изборния праг, както и идеята за мажоритарното гласуване.

„Това, на което сме свидетели в момента, е един политически абсурд. Това са сметки в навечерието на изборите, с които всеки един политически субект просто пресмята кои са ползите и вредите от прилагането на една или друга изборна система", коментира Паскалев.