Предприемане на спешни мерки за "тапата" на "Дунав мост" при Русе е обсъдено в кабинета Главчев - 2, който вчера положи клетва. Това става ясно от съобщение от пресцентъра на Министерския съвет (МС).

Служебният премиер Димитър Главчев е привикал на среща по проблема регионалния министър Виолета Коритарова, новия вътрешен министър Атанас Илков и Красимира Стоянова, която оглави Министерството на транспорта и съобщенията (МТС) на мястото на Георги Гвоздейков.

Главчев възложи на тримата ресорни министри да обсъдят с румънските си предприемането на съвместни действия. Той настоява за разделяне на тежкотоварните автомобили при Дунав мост на два потока - от държави от Европейския съюз и от трети страни. Организация за това ще бъде създадена още преди граничния контролно-пропускателен пункт.

Километрична опашка от тирове се изви на "Дунав мост" при Русе

Километрична опашка от тирове се изви на "Дунав мост" при Русе

Трафикът на леки автомобили към Румъния е нормален

"Направете всичко възможно, за да се ускори преминаването през "Дунав мост". Призовавам за бързи действия и намиране на ефективни решения", нареди премиерът на тримата министри.

Предстои нов разговор с властите в Румъния за стартиранетна Ро-Ро корабна линия "Русе-Гюргево-Русе", която да облекчи трафика на моста.

Министрите Коритарова, Илков и Стоянова отчитат и допълнително усложняване на проблема от това, че фериботът при Оряхово не е работил 3 дни поради ниското ниво на река Дунав и това е насочило още тежкотоварни автомобили към Русе.