Решението за смяна на областните управители на Кърджали и Смолян е взето от Министерски съвет и от мен като министър-председател при условията на оперативна самостоятелност. Това заяви служебният премиер и външен министър Димитър Главчев по време на парламентарния контрол в Партийния дом. Въпросът му бе зададен от групата на ДПС без Пеевски, които преди около седмица дадоха брифинг в Народното събрание именно за смяната на двамата областни управители. Те обвиниха и служебния премиер в тежки зависимости от председателя на ДПС Делян Пеевски.

Главчев обясни, че областните управители и техните заместници не са мандатни органи и подлежат на смяна по всяко време и по усмотрение на властта. Всякакви внушения за политически мотиви са напълно несъстоятелни. При вземане на кадрови решения за смяна на областните управители се гледа тяхната професионалната компетентност, а не политическата принадлежност, коментира Главчев.

Той очаква критериите за професионализъм да бъдат водещи и при зам.-управителите. Димитър Главчев отговори и на критиките на независимите народни представители от ДПС без Пеевски, че има зависимости именно от един от председателите на ДПС. "Една зависимост, ако ми се докаже, щях да кажа, че ще си подам оставката, но ако си подам оставката не знам какво ще правите. Ако се докаже, че имам зависимости, съм готов да понеса отговорност по закона. Аз не знам някои да е установявал някоя моя зависимост през годините, нямам зависимости и съм готов да говоря с всеки един, който твърди обратното.

Не съм изпадал в зависимости и нямам такова намерение", подчерта Главчев.

Божанов: Главчев и Стоянов са министри на господин Пеевски

Божанов: Главчев и Стоянов са министри на господин Пеевски

Трябва да търсим правителство на България