Много е вероятно следващата стъпка на президентската институция да е публикуването на целия чат с Пламен Бобоков. Това предположение изказа главният секретар на държавния глава Румен Радев - Димитър Стоянов по повод на разпространените вчера чатове между бизнесмена Пламен Бобоков и President - Rumen Radev.

Комуникацията между Бобоков и президента беше публикувана след изказване на бизнесмена, че няма номера на президента в телефона си. Държавният глава също излезе с позиция, с която призова държавното обвинение да разпространи цялата кореспонденция.

Стоянов посочи, че най-вероятно кореспонденцията е реална, но заяви, че не разбира защо държавното обвинение са публикували само едно съобщение. "Целта е да се манипулира общественото мнение и да се свали доверието в президентската институция", заяви Стоянов и допълни:

"Специализираната прокуратура изкара точно този чат, защо? За създаване на определена манипулация, целта е да се манипулира общественото мнение и да се създаде усещане, че президентската институция е онова тресавище, онази част от свинските черва, използвам лексиката на главния прокурор, които задължително минават през президентската институция. Няма такова нещо, Специализираната прокуратура ще бъде разочарована", коментира Стоянов.

Секретарят на президента уточни, че не знае откъде се познават Бобоков и държавния глава, но предполага, че са установили контакт по време на бизнес делегациите, ръководени от Радев. Като такава той обаче си спомни само една - в Армения. Среща с бизнесмена за концесията на пристанището в Либерия не е имало, бе категоричен Димитър Стоянов.

Главният секретар на президента заяви, че не вижда топла връзка между държавния глава и Бобоков и това ще стане ясно при публикуване на цялата кореспонденция. Освен това Пламен Узунов няма достъп до информацията за назначаването на посланици, както и няма със сигурност достъп до механизмите за предоставяне на българско гражданство и помилване.

Димитър Стоянов подчерта, че предложенията за назначаване на посланици се правят от МВнР, минават процедура по съгласуване, но реално се гласуват в Министерски съвет и едва след това идват за указ в президентството.

Той посочи, че ежедневно получава десетки съобщения с молба за връзка с Радев, среща и съдействие. Много от тях получават учтив отказ, който е под формата на обещание, че ще се провери случая. И по 20 - 30 такива телефонни обаждания получавал Стоянов на ден.