Има създадена една паралелна власт от страна на организираната престъпност, която е „до такава степен, че дори участва в управлението на държавата, дори и в приемането на законопроекти".

Това заяви бившият шеф на ГДБОП Ваньо Танов, като обясни, че между него и главният секретар на МВР Валентин Петров няма личен конфликт, а професионален.
„Имам различни виждания за управлението от Валентин Петров", посочи Танов.

Бившият антимафиот №1 обясни, че дори и да има разработки, които са правени във връзки с информация за участие на политически лица и за връзки с престъпния свят, тези разработки „не са мръднали" или ако има някакво движение, то „то е на най-ниско равнище".

На директен въпрос имало ли е по времето на неговото управление информация за давление от страна на висши ръководни кадри от БСП, ДПС и НДСВ, Ваньо Танов отговори:
„Винаги се е стигало и протичат политически лица, високопоставени".

Той директно каза, че има преки доказателства, че настоящият главен секретар на МВР има връзки с лица от престъпния свят.

От МВР разпространиха, че Валентин Петров ще съди за клевета Ваньо Танов и Атанас Атанасов
                     Още... 

Същото се отнася за заловения зам.-директор на ГДБОП, за когото е имало информация още преди време, коментира Ваньо Танов.

Той категорично отрече неговата позиция да се дължи на политически фактори и да представлява атака от страна на ГЕРБ към правителството.

По думите му недопустимо е гл. секретар Валентин Петров да коментира изобщо политически проблеми и да обвързва „падане на правителството със собствената си оставка".

Като причина за собственото си напускате Ваньо Танов посочи именно тази липса на движение по разработките и факта, че министърът на вътрешните работи, след като е поел сериозни ангажименти в началото, е „престанал да работи".

Танов потвърди, че в разработките се срещат твърде често имена на „партийни другари на министъра", но отказа да назове когото и да е било, с аргумент, че това е оперативна информация.

Като единствен възможен изход от тази ситуация Ваньо Танов посочи единни действия на прокуратурата и политически решения.

„Решенията трябва да се вземат „политически", необходими са политически решения", бе категоричен бившият директор на ГДБОП.