"Познавам човек на Глеб Мишин, знам за такъв човек, тъй като съм информиран от директора на дирекция "Българско гражданство" при Министерство на правосъдието Катя Матева". Това обяви заместник-министъра на правосъдието Георги Николов на Временна комисия за проверка на факти и обстоятелства за дейността на Глеб Мишин, свързана с данни за евентуално осъществяване на неправомерно предоставяне на българско гражданство.

Николов разбрал, че Мишин се занимава с посредническа дейност, като почти ежедневно предвождал определени групи от хора, на които подпомага снабдяването с документи. Много от документите, които представят неговите клиенти впоследствие се оказват подправени в частта, която касае народността на лицата, които се свързват в родствена връзка на кандидатите за българско гражданство. Такива неистински и преправени документи влизат в документацията и на други лица, които не ползват неговото посредничество, обясни Георги Николов.

Той посочи, че по-голяма част от съмнителните преписки се изпращат за проверка. Може да е имало и изпуснати преписки и лица, които да са придобили българско гражданство въз основа на неистински документи, уточни Николов.

Извадени са преписки, подавани от Мишин в качеството на подаден адрес за кореспонденция - неговият адрес и неговото име, като се забелязва форма на повторяемост. Имало и други посредници на самия Глен Мишин. "От тази седмица се върнаха и документите на самия Глеб Мишин, който е кандидат за българско гражданство и които документи също са подправени, но му е отказано", категоричен бе Георги Николов.

Николов добави, че и представители на ДАНС участват в разследването на съмнителните преписки за българско гражданство. "Ако от мен зависи да обезпеча националната сигурност на страната, бих поискал и становище от Държавна агенция "Разузнаване" (ДАР)", каза заместник-министърът. Прокуратурата се сезира с отделен протокол след всеки отделен съвет на българското гражданство, което безкрайно затруднява служителите на съвета заради съмнения за неистински документи за българско гражданство.

Николов уточни, че може да предостави почти по всяка една преписка становищата на ДАНС.

Той се надява в Министерство на правосъдие и по-конкретно дирекция "Българско гражданство" да се справят с изоставането на големия обем на неразгледаните преписки. Ако продължаваме със същите темпове в рамките на година и нещо ще се влезе в законовите срокове по разглеждане на преписките за българското гражданство. Натовареността е на максималния предел между бързина и качество на дейността, която се осъществява, коментира той.

МП разполага с лицата, които са използвали посредничеството на Глеб Мишин и ще я предоставят на временната комисия по темата. "Ще ви предоставим пълна и актуална справка. Почти съм убеден и че чрез посредниците се осъществява подобна неправомерна дейност, доколкото е налице една сериозна повторяемост в установените интервенции. Те са сравнително добре направени и дори на предпоследния съвет по гражданство са извадени определени преписки. Колегите разполага с определена техника - ултравиолетова или инфрачервена светлина с мишка у лупа, и с поставянето им се вижда тази интервенция - на неистинските документи. Играем си на котка и мишка образно казано", обясни заместник-министър Георги Николов.

За него българското гражданство е осъзната съпричастност на едно лице към българската нация и държава. Заслужават да получат българско гражданство лица, които се олицетворяват с българската държава, генерират БВП, плащат си данъците и не получават само паспорт за пътуване, подчерта Георги Николов. Той даде пример, че в Дания се чакало 15 години за получаване на гражданство.

Припомняме, че Предедателят на ДПС Делян Пеевски сигнализира за схема, по която руски граждани получавали български паспорти. В Народното събрание бе създадена временна комисия, която да провери дейнсотта на Глеб Мишин.

Атанас Атанасов оглави комисията Глеб Мишин в НС

Атанас Атанасов оглави комисията Глеб Мишин в НС

Временната комисия ще работи 3 месеца