Резултати от проучване на МБМД сочат, че 45 на сто от избирателите са сигурни, че ще участват в изборите за Европейски парламент и вече са решили за кого да гласуват.

Данните бяха представени от Мира Янова.

При предишно изследване, такъв отговор са дали 34 на сто от запитаните.
Новите данните са от национално представително проучване, осъществено от 27 април до 2 май.

По домовете им са интервюирани 1229 пълнолетни граждани.
С наближаването на вота, избирателите изразяват все по-сериозна готовност да гласуват.

Същевременно данните на агенция "Алфа рисърч", оповестени вчера, сочат съвсем различна тенденция, определяща доста по-ниска изборна активност и доста по-ниски проценти за БСП.  

Делът на възприемащите изборите за представители в ЕП като важни нараства от 50 на сто в началото на април, на 66 на сто, отбелязват социолозите.
Общо 15 на сто от запитаните смятат, че ще гласуват, но все още не са решили коя листа ще подкрепят.

Интересът към предизборната кампания е слаб - следящите кампанията намаляват до 21 на сто. Незаинтересованите стигат до 74 на сто, сочат данните от проучването.
Причината е, че кампаниите в последните години изгубиха човешкото си лице, коментира Янова.
По думите й, изследването покрива само част от политическите ефекти на корупционния скандал от последните седмици, защото е приключило преди момента, в който министър-председателят Сергей Станишев разписа молбата за неплатен отпуск на министъра на икономиката и енергетиката Румен Овчаров.

БСП запазва 20-21 на сто поддръжници, но партията има проблем с разпознаваемостта на новото име, с което се явява на изборите за ЕП.
При теста с бюлетината, избирателите им намаляват до 16 на сто, а Коалицията на българските социалдемократи на Константин Тренчев получава бонус от 2,3 на сто, сочи изследването.
Според данните, засега ГЕРБ заема убедително второ място и е възможно при развитието на актуалните скандали да получи допълнителна печалба от 4-5 депутатски места.

От настоящата ситуация най-много за момента печели "Атака" - 2-3 мандата.
ДПС има твърдата подкрепа на българските турци - три до четири мандата.
НДСВ разширява позициите си през последния месец. Гласовете за партията се увеличават от 3 на 5 на сто на въпроса за парламентарни избори и до 6-7 на сто при изборите за ЕП - един мандат, а при запазване темпа на нарастване, НДСВ може "да протегне ръка" и към втори мандат.
За СДС данните отреждат едно депутатско място.