Министерски съвет започна годината с водосвет.

Първото заседание на кабинета на Бойко Борисов стартира с молитва и освещаване, а министрите бяха поръсени със светена вода.

Отец Никанор от Гигинския манастир благослови всички присъстващи и подари на премиера чаша.

Пожеланието на властта в началото на годината пък беше да се прогонят дяволите и таласъмите.

Ето и молитвата на отец Никанор:

"Господи, Иисусе Христе, Боже наш, ти си ни заповядал да се трудим, за да изкараме Насъщния си хляб и да удовлетворим нашите телесни и духовни потребности, но не всяко наше дело е според нашите слаби човешки сили. Сам ти си казал, че без теб не можем да правим нищо. Ти помагаш на всички, които с вяра те призоват, за това тези твои раби - Бойко и неговите колеги, на които предстои важната и трудна задача да управляват нашата страна, започвайки и вършейки да прибягват към твоята божествена помощ, за да могат като я вършат с твоя подкрепа да я завършат благополучно в своя полза, за полза на народа и за твоя слава. Посочи им Господи пътя, по който трябва да вървят. Бъди винаги с тях, укрепи ръцете им и им помагай, отстрани от пътеките им всяко дяволско хищрение, всяка спънка и нека успешно преодоляват всяко затруднение, та като познаят своята сила да прославят името ти през всички дни на живота си. Амин.

Позволете ми от името на Негово Светейщество българския патриарх Неофит да ви поздравя сърдечно със светлия празник Богоявление, нека Бог да благослови вашите много полезни, много трудни трудове, които вие вършите нека това бъде за Божия слава и за полза на нашето скъпо Отечество, църква и народ. Нека бъде здрава, мирна и честита новата година. Като православни християни си почитаме много традициите".

Първото правителствено заседание за новата година приключи експедитивно, тъй като в дневния ред бяха включени само 4-ри точки.

Правителството разгледа проекта на спогодба между България и Черна гора за социална сигурност, както и административно споразумение за нейното прилагане. Документът създава възможност за лицата, работили и в двете страни, да придобият осигурителни права.

Правителството одобри предоставянето на две концесии и издаването на пет разрешения за проучване на възможностите за добив на строителни и скалнооблицовъчни материали.

Решенията ще позволят привличането на допълнителни инвестиции, създаване на нови работни места и заетост на инженерно-технически персонал в седем общини. Създават се и условия за увеличаване на суровинния потенциал на страната.