Комисията по разглеждане на програмата на БСП предложи на всички делегати на 47-ия конгрес на партията да приемат окончателния вариант на програмата.

Това съобщи от трибуната на висшия форум на БСП председателят на комисията Георги Пирински.

Комисията възлага на Висшия съвет на партията да утвърди окончателния текст на програмата, отразявайки редицата направени по време на днешните обсъждания поправки и задължава върховния орган на партията да организира широка кампания, която да запознае обществеността с всички детайли от програмата.

След като окончателният текст бъде одобрен, трябва да се създадат всички необходими условия за неговото теоретично обсъждане и практическо прилагане от органите на БСП.

Решението за създаване на нова програма на партията беше взето на 46-тия конгрес на БСП през 2005 г.

От тогава до днес текстът е претърпял редица промени и нововъведения, като в централата на партията са били получени над 60 конкретни материала с предложения за промени.

В преобладаващата част от мненията се подкрепят основните позиции, заложени в програмата, каза още Пирински.

Критиките са били отправени към недостатъчната яснота по някои точки и по-специално по проблема за очертаването на БСП като активна социална партия.

Мирослав Попов изтъкна, че новата програма на БСП е оферта към българското общество - към всички политически слоеве и среди.
Той подчерта, че проектът включва идеята за солидарността и въпроса за правата на човека.

Лъчезар Еленков пък изтъкна, че за първи път в партиен програмен документ така широко са застъпени културната тематика и проблемите на художествено-творческата интелигенция.