Сред елита на ДПС има напрежение след речта на Ахмед Доган. Дали ще има оставки в ръководството на ДПС след словото на почетния председател все още няма яснота. Тази сутрин няколко депутати от партията са влезли в централата, но са запазили мълчание, съобщава бТВ. 

Лидерът на ДПС Лютви Местан, към когото Доган отправя остри критики в речта си, засега запазва мълчание.

Припомняне, от партийния пресцентър вчера вечерта разпространиха до медиите словото на почетния председател Ахмед Доган от тържеството на ДПС по случай настъпващите Новогодишни празници. В него Доган обвинява ръководството на партията в гафове и непремерени действия.

Пред партийната централа пред камерата на БиТиВи уклончиво говори единствено Мустафа Карадайъ. Той обяви, че до края на април ще има промени в партията. ДПС имало устав, който спазва от много години.

Запитан дали е възможна смяна на партийния лидер, той отговори: „Всичко е възможно”.  

В същото време някои избрани медии усилено и непотвърдено обявяват, че Лютви Местан и съпругата му са се „скрили” в турското посолство у нас. Прогнозира се дори, че смяната на властта в ДПС ще се състои до края на настоящата година. Спрягат се вече и имена на депутати и евродепутати, за които се обмисля да поемат председателския пост в движението.

Междувременно стана ясно, че Местан е гостувал на турския посланик у нас Сюлейман Гьокче вчера. Това е видно от снимка в профила в „Туитър” на посланика. Гьокче отбелязва, че е поздравил председателя на ДПС Лютви Местан по случай рождения му ден. На снимката се вижда, че му поднася подарък (бел. ред. Местан има рожден ден на 24 декември).

"24 часа" пише, позовавайки се на свой източник, че Местан наистина е в резиденцията на турския посланик у нас и очаквал среща с външния министър на южната ни съседка. Посланик Гьокче обаче опровергал пред изданието тази информация.

Пред News.bg от пресцентъра на Външно министерство заявиха, че не разполагат с информация за посещение на турския външен министър. 

Нова телевизия съобщава, че според слухове от посолството на Турция в България са се обаждали да поканят на среща днес в 17.00 часа ръководни кадри от ДПС, както и представители от областите и депутати.

В 17.00 часа обаче пред посолството не се случваше нищо необичайно, нито пък бе забелязан някой да влиза, съобщи репортер на news.bg. 

По неофициална информация на среща между Ахмед Доган и зам.-председателите на ДПС в Боянските сараи днес е решено на 24 декември да се проведе среща в по-разширен формат. На нея трябвало да има развръзка относно повдигнатите лидерски въпроси в партията.