aрхив - news.bg
Президентът Георги Първанов заяви, че не намира за уместен дебата за новините на турски език.

Коментарът на държавния глава беше по повод идеята за провеждане на референдум по темата.

Не намирам за уместен този дебат, още по-малко с идеята за референдум, посочи той, цитиран от БНР.

Първанов добави, че до момента многократно е заявявал своята позиция за новините на турски език и няма намерение да я повтаря.

Той отбеляза, „че е скроен много голям капан за министър-председателя". „Дано и той самият да го разбира", отбеляза президентът.

Припомняме ви, че може да дадете своето мнение "за" или "против" новините на турски в нашата анкета.

По-рано днес държавният глава, заедно със съпругата си Зорка, посети националната АГ болница „Майчин дом".

Припомняме, след като вчера стана ясно, че в страната ще се проведе национално допитване дали да има новини на турски език, Първанов коментира, че това е отклоняване на общественото внимание от важните проблеми като икономическата криза или социалните помощи за хората с увреждания.

"Това е перифериен въпрос", посочи президентът.

По-рано днес бившият депутат от НДСВ Борисав Цеков съобщи, че провеждането на референдум ще струва на българския  данъкоплатец поне 10-15 милиона лева.

Своят коментар за провеждането на референдум дадоха и от ВМРО. От там излязоха с категоричната позиция, че няма необходимост от инициираното на подобно допитване, а решението е просто премиерът да спре излъчването на новините на турски език.

От БПС също не закъсняха с позицията си.

Кирил Добрев от БСП коментира идеята за референдум с думите: „Бойко Борисов вчера откри предизборната кампания за президентските избори на Волен Сидеров и то с 20 милиона лева държавни пари и това е само първата вноска".