Антикризисните мерки на кабинета Борисов са популистки и една по една започнаха да се провалят. Това заяви в кулоарите на НС лидерът на СДС Мартин Димитров.

Вижда се вече, че няма да има данък "лукс" и че редица други популистки идеи не могат да се реализират, допълни той.

Сините искат премиерът да дойде в парламента и да обещае, че няма да увеличава ставката по ДДС.

Припомняме, Борисов се зарече, ако мерките не донесат очаквания резултат да вдигне ДДС, „без да пита".

Една такава мярка би била пагубна и много вредна за българската икономика, категоричен бе Димитров. Според него увеличаването на ДДС ще отложи излизането от кризата поне с година.

Синият лидер обясни още, че в кабинета се водят неформални разговори за скок на ДДС, като по думите му обсъждат се два варианта- ДДС да стане 22% или 25%.

СДС винаги е бил за ниски данъци и ниските данъци са основната причина България да се развива добре през последните години, категоричен е лидерът на СДС.

В криза, който увеличава данъци рискува да загуби всичко, изтъкна той. СДС ще предложи мерки, от къде да се съберат средства в бюджета, така че да не се увеличават данъците в страната.

Мартин Димитров посочи като пример днешното посещение на министър-председателя на строежа на многофункционалната спортна зала в София.

Тя струва 108 млн. лева. Как може да даваш 108 милиона лева за спортна зала в най-голяма криза. Този разход най-малкото може да бъде отложен за след кризата, заяви лидерът на сините. Димитров предлага да се отложат и инвестициите в българския Лувър.

Попитан как ще коментира днешното изказване на Симеон Дянков, че СДС подкрепя увеличаването на ДДС, Мартин Димитров отговори „Както си лежах болен вкъщи тази сутрин и чух г-н Дянков, бях най-малко леко казано изумен."

СДС е партията на ниските данъци, допълни той. с това изказване, според синия лидер, управляващите се опитват да прехвърлят отговорността, както и че правят спекулации. 

Михаил Михайлов от СДС от своя страна попита кой контролира строителството на сградата (спортната зала, б.р.), както и кой отговаря за строителния надзор. Освен това според него специалисти имат забележки по конструктивната част на проекта.

Междувременно от Синята коалиция разпространиха декларация, в която се опровергава твърдението на финансовия министър Симеон Дянков, че сините са за повишаване на ДДС.

Синята коалиция е категорично против опитите финансовият екип на ГЕРБ да внуши на обществото, че спасяването на бюджета зависи от вдигането на ДДС. Напротив, вдигането ще има обратен ефект за приходите.

Синята коалиция определя вдигането на ДДС като вредно за българската икономика и особено опасно за дребния и средния бизнес. Не е приемливо да се правят опити да се увеличават приходите в бюджета за сметка на оцеляването на фирмите.

ПГ на Синята коалиция настоява премиерът Бойко Борисов да обяви публично позиция да не се увеличава ДДС.