Няма промяна в отношението на страната ни към Европейската комисия. Това е мнението на министъра по европейските въпроси Гергана Грънчарова

Тя проведе среща в Брюксел с заместник-председателя на комисията и отговарящ за правосъдието, свободата и сигурността Жак Баро, съобщава БНР.

Гергана Грънчарова припомни, че това е комисията, при която България е станала член на Европейския съюз и тази комисия е изготвила договора ни за присъединяване.

За добро или за лошо Европейската комисия най-добре ни познава. Смятам, че като партньори трябва да живеем с усещането, че водим непрекъснат, прозрачен и основаващ се на аргументи диалог. Това важи и за двете страни", коментира Грънчарова.

Тя посочи, че комисарят Баро, както и въобще в Европейската комисия, искат да видят повече и съвсем конкретни резултати в областта на борбата с корупцията и организираната престъпност.

Според Гергана Грънчарова не трябва да се пренебрегва опасността от предпазна клауза в областта на правосъдието и вътрешния ред.

"Смятам, че до последния ден на последната трета година, опасността от предпазна клауза съществува. Не предполагам, че ЕК ще бъде институцията, която ще повдигне този дебат, просто има 25 държави членки, извън България и Румъния, които много внимателно следят процесите в нашите страни. Не изключвам в нито един момент тази тема да бъде повдигана и дискутирана."

По повод на очевидната смяна на това на София към Брюксел след спирането на 220 милиона по ФАР Грънчарова каза:

„Когато имаш зад гърба си не малко натрупана критична маса е повече от нормално да си чувствителен, ако тя не е дооценена."
Министърът обаче подчерта, че не би казала, че в страната ни няма проблеми.

"Фокусирането върху това, което можем да свършим, ще даде повече и по-добри резултати, допълни Грънчарова.

По време на разговора е станало дума и за присъединяването на България към Шенгенското пространство, което според министъра по европейските въпроси е много голям политически и граждански проект, свързан с Европейския съюз.