За България беше истински важно нов договор за реформа на ЕС да съществува и да има споразумение по него от всичките държави - членки.

Това каза министърът по европейските въпроси Гергана Грънчарова, цитирана от БНР.

Припомняме, снощи стана ясно, че проблемът с изписването на името на общата европейска валута на кирилица в официално документи на ЕС е решен в полза на България.

А също така беше важно и решението на големия въпрос по отношение изписването на "еврото"на български език, добави Грънчарова.

България показа конструктивизъм по този въпрос, каза още тя.

По думите й не са много държавите, които за по-малко от една година членство в ЕС са успели да постигнат толкова много. Много е важно, че европейските ни партньори не отказаха да ни чуят, добави министър Грънчарова.

Тя обясни, че най-голямият страх на европейските ни партньори по т. нар. български казус е това, че оттук-нататък се създава прецедент за онези държави, които използват кирилицата и биха могли да станат страна-членка на ЕС.

На въпрос за наказателните процедури от страна на ЕС към нашата страна Грънчарова заяви, че винаги ще има напрежение и винаги ще бъдем под контрол на ЕС.

Съюзът е другата степен на защита на интересите на всеки един от нас, допълни Гергана Грънчарова.