България трябва да затвори границата с Турция окончателно и да не допусне нито един мигрант повече на своя територия.
С позиция от ВМРО предупреждават, че изказването на турския външен министър Чавушоглу от вчера, представлява сериозна заплаха за страна ни и трябва да се подходи адекватно на ситуацията.
Припомняме, вчера Чавушоглу отново обвърза темата за отпадането на визите за турски граждани със задържането на мигрантите.

ВМРО настояват за незабавно довършване на защитното съоръжение и засилване на живата сила по границата.

Освен тези спешни действия, лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов смята, че външният министър трябва да извика за обяснения турския посланик в София Сюлейман Гьокче и да му връчи протестна нота, тъй като изказванията са недопустими и представляват заплаха за сигурността на България.

Освен това на Гранична полиция и на българската армия, които патрулират по границата, трябва да се позволи да се използва сила, за да не допуска навлизането на неконтролирани маси от нелегални мигранти.

Каракачанов настоява също така правителството да поиска от ЕС и НАТО кадрова и техническа помощ за възпиране на нова мигрантска вълна.

Лидерът на ВМРО посочва, че изнудването от страна на Ердоган трябва да срещне ясен отпор от страна на ЕС. Според него е недопустимо външна на съюза държава, доказала своята антидемократична политика, да поставя ултиматуми. Турция не е член на Европейския съюз. Тя има да изпълнява условия по споразуменията за присъединяване и трябва да знае мястото си, допълва лидерът на ВМРО.

След като започна да тероризира собственото си население, авторитарното ръководство в Турция преминава към Европа. ЕС не бива да се поддава на подобен шантаж.

Ердоган отдавна показа, че мери хората на килограм – мащабът на арестите и уволненията стана драстичен. В същото време на мигрантите той явно също гледа като на човешка маса, с която може да изнудва – своеобразно биологично оръжие, посочват от ВМРО.