Турция заплаши да спре изпълнението на споразумението с ЕС за мигрантите, ако 28-те страни членки не осигурят безвизов режим на турските граждани до октомври, съобщава ДПА.

Ако не бъде постигната визова либерализация, ние ще бъдем принудени да се дистанцираме от споразумението за връщане на мигранти и споразумението от 18 март”, заяви външният министър на съседката ни Мевлют Чавушоглу пред германския вестник Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Турция ще иска да екстрадираме човек, близък на Гюлен

Турция ще иска да екстрадираме човек, близък на Гюлен

Дошъл в България преди преврата

ЕС и Анкара сключиха споразумението с цел спиране на бежанския поток към съюза. В замяна Турция трябва да получи финансиране за бежански проекти и визова либерализация. Първоначално визите за турци трябваше да паднат през юли, но Брюксел отложи решението, тъй като турското правителство не е изпълнило всички 72 критерии – сред тях е реформиране на закона за тероризма в Турция.

Сделката работи, защото Турция предприемa „много сериозни мерки”, включително борба с трафика на хора, каза още турският министър.

Но всичко това зависи от вдигането на визовите изисквания за наши граждани, което е заложено в споразумението от 18 март”, добави Чавушоглу.

Той подчерта, че коментарът му не означава отправяне на заплаха.

В Брюксел Европейската комисия обяви, че няма да се повлияе от исканията на Анкара.

Визовите облекчения за турски граждани ще влязат в сила, когато всички необходими критерии бъдат изпълнени, каза говорител на Комисията.

Турция се съгласи да изпълни клаузите...и ние очакваме да изпълни тези задължения”, добави представителят.