Границата не се пази добре. Това заяви в студиото на предаването „Тази сутрин” по БиТиВи депутатът от Патриотичния фронт Емил Димитров – Ревизоро. Според него ако се пазела, нямало да има 2000 задържани в София, нито да се правят временни и мобилни КПП-та.

Депутатът изрази недоволството си от факта, че все още не е довършена оградата на българо-турската граница. Ограждението не било довършено, въпреки че миналата година парламентът е взел специално решение без търг и обществена поръчка да се тръгне по най-бързата процедура, като специален обект.

Емил Димитров отбеляза, че година и половина оградата не е довършена. „Унгария направи 1000 км граница, ние не можем една малка граница да направим. Даваме 1 млрд. лв. за отбраната, имаме поделения, които в случай на война ще копаят окопи, понтонери, разминирания и т.н. Нека тези хора да отидат и да потренират малко”, коментира Ревизоро.

Той попита какво е пречело на военните да довършат оградата през лятото.

Емил Димитров намира за недостатъчна помощ, изпратена от „Фронтекс”. Той смята, че трябва да искаме пари от Европа, защото я пазим.

Народният представител определи оставките в „Гранична полиция” като замитане на следи, за да не се стигне до министъра. Той заяви, че е възможно шефовете на „Гранична полиция” да не са знаели кой стои зад фирмата.

Припомняме, че шефът на „Гранична полиция” Антонио Ангелов и един от заместниците му – Йотко Андреев, подадоха оставки под натиска на премиера Бойко Борисов. До искането на оставките се стигна заради скандала с търга, при който транспортирането на нелегални мигранти бе възложено на обвинен в трафик на хора бизнесмен.

Емил Димитров коментира, че ако наистина става въпрос за недоглеждане, това означава, че автобус със съпроводителни документи, че има договор с „Гранична полиция” може да кара бежанци където и когато си иска.

Патриотът отбеляза, че се е оказало, че спечелилата фирма дори не е дала най-ниската оферта. Според него именно оставките са били необходимата мярка, предвид големия риск, който криел тази сделка.

На въпрос дали смяната на шефа на „Гранична полиция” няма да е само изпускането на парата, Емил Димитров – Ревизоро заяви, че се замитат следи и всичко приключва до шефовете на въпросната дирекция. Те са били длъжни да знаят и министърът не е виновен, тълкува ситуацията Ревизоро.