От Движение "България на гражданите" (ДБГ) са убедени, че Реформаторският блок (РБ) трябва да се яви с единен кандидат за президентските избори. Това обяви лидерът на партията Меглена Кунева. Хората й са на мнение, че кандидатурата на блока за президент трябва да е личност с европейски авторитет.

Можело да е политическа или експертна фигура. Партията проведе в столицата Национален съвет и обсъди важните приоритети. "Търсим идеални за работа хора", каза Кунева.

Търсел се стабилен кандидат, който ще надхвърли тесните партийни ядра. Щял да има ясни приоритети в президентската надпревара. Кандидатът нямало да може да се излъчи след конгрес, защото организацията на подобен форум отнемала много време.

Нямаме причини, зад които да се крием, категорична е Кунева. Трябвало вече да се поставят няколко имена на масата на РБ и вече да се обсъждат.

Нямало обаче да се посочват тези имена, за да не изгорят предварително.

Меглена Кунева няма да се кандидатира за президент. Не искала да изоставя работата в МОН. Тя иска в днешното време да има повече хора със здрави нерви, които да не се превиват, когато вятърът задуха в друга посока.

Найден Зеленогорски пък иска кандидатът да не е партийна кандидатура. Трябвало да е експерт, гражданска кандидатура, евроатлантик с авторитет сред обществото

"Пътят е труден", призна Зеленогорски. Той иска до края на юли да има яснота около кандидатурата на блока. "Не допускаме вариант да нямаме единен кандидат", категоричен бе Зеленогорски.

Имало намерението Блокът да издигне единна кандидатура. Крачка по крачка РБ вървял в правилната посока към тази обща номинация. Кандидатът на блока силно трябвало да се ангажира с образователната политика.