Депутатът от ДПС и бивш министър на финансите Петър Чобанов напусна заседанието на комисията, приемаща бюджета за 2017 г.

Той обаче е намерил грешка в бюджета за 2,2 милиарда лв.

Разликата между числата на НСИ и икономическата ситуация у нас е 2,2 милиарда, обясни той. Икономическата ситуация, растежът от 2015 г., върху които се стъпва при разчетите на най-важния закон за държавата, вече са история, заяви депутатът.

Не грешен, а реалистичен е бюджетът, защити го Горанов
Обновена

Не грешен, а реалистичен е бюджетът, защити го Горанов

Подходът бил консервативен, по думите на финансовия министър

Съмнявам се, че е умишлено, посоча обаче той.

"Потреблението, което е най-богато на приходи около 2015 г. е 3 милиарда. Използвайки пак растежа на МФ за 2017 имаме цифрата от над 3,7 милиарда. Можем сами да сметнем, че става въпрос за над 700 милиона приходи, които потенциално могат да бъдат получени следващата година и да бъдат използвани за разходни политики", обясни още Чобанов.

Депутатите гласуваха и бюджета на ДОО за 2017 г.

Депутатите гласуваха и бюджета на ДОО за 2017 г.

Гласуването мина без особени дискусии

Според него също така бюджетът не отговаря на икономическото развитие. Променят се всички ключови отношения, както между компонентите на самото БВП, така и на приходи и разходи от бюджета към БВП, поясни той.

Експресно и без дебати депутатите приеха бюджета на НЗОК за 2017 г.

Експресно и без дебати депутатите приеха бюджета на НЗОК за 2017 г.

Мина на първо четене в комисия

Бюджетът не е базиран на реалната ситуация в икономиката - такава, каквато я има, смята депутатът. Единият риск в тази ситуация е да се подценят приходите. Другият риск е, по думите му е, че не знаем къде се намираме в цикъла - икономиката има ли още потенциал да расте над тия 3,6%, или напротив, ни чака спад, чака ни рецесия, притеснен е Петър Чобанов.