Експресно бюджетната комисия на Народното събрание одобри бюджета на НЗОК за 2017. Той целял намаляване на здравните неравенства.
Това стана ясно от думите на заместник-здравния министър Бойко Пенков при представяне на парите за здраве за следващата година.

И за 2017 г. са предвидени пари за трета дейност в зъболечението. С 247 милиона лева повече са средствата за Касата за следващата година спрямо настоящата.

Остро и в претъпкана зала започна обсъждането на Бюджет 2017 от депутатите

Остро и в претъпкана зала започна обсъждането на Бюджет 2017 от депутатите

Залата се оказа тясна за желаещите да присъстват

Средствата за специализирана помощ са увеличени с близо 10 млн. лева, а за дентална - с 34 млн. лева. 7 млн. лева повече се предвиждат за медико-диагностични дейности.

С 47 млн. лева повече са парите за лекарства за домашно лечение, за лекарства за лечение на онкологични заболявания в болнични условия и за медицински изделия. За болничната помощ средствата се увеличават със 114 млн. лева.

Средствата от резерва на НЗОК в размер на 341 млн. лева ще бъдат разпределени за болнична помощ и лекарства.

Предложението следвало изцяло приетата от министерството стратегия за развитие на здравеопазването. Приоритетно било финансирането в извънболничната помощ. Перата за разходите не са намалени в сравнение с миналата година.

Очаквали се увеличения в приходите от здравноосигурителни вноски и от вноските, които държавата плаща за групите, които осигурява за здраве.

За отчетена, но неизвършена дейност, Здравната каса ще може да прекратява договори с лечебни заведения. Договори ще могат да се прекратяват и за дейност, извършена без да има индикации за нея, дори ако болницата оспорва казуса в съда. Касата щяла да може да прекрати договора, докато се чака съдебното решение.

След представянето и с кратко становище само от БЛС законотворците преминаха към гласуване. 12 гласуваха "за", против бяха "пет".
Така бюджетът на НЗОК мина на първо четене 20 минути след началото на заседанието на ресорната парламентарна комисия.