"Не стихва напрежението, ритмично е замислено. Талантливи са обикновено организаторите на тези протести. В дългосрочен план тези неща са полезни за обществото."

Това заяви политологът Първан Симеонов пред Bulgaria ON AIR.

Според него Борисов оценява като грешка преди случаи, в които е катапултирал.

"Малко мечешка услуга за протеста е позицията на американското посолство. В протеста засега има и "червена съставка", но в него се събраха всички опозиции. Само Цветанов не е на площада, но и той се изказа", подчерта политологът.

По думите на Симеонов този протест вероятно ще се опита да ескалира, а огромната грешка на властта е да събереш всичките си противници в един отбор.

"Отдавна тегне хипотезата, че Западът няма нищо против сегашното управление в България. До този момент от Европа нямат нищо против Борисов, той е доста добре поставен навън. В България големите промени стават при 3-4 фактора: рязко обедняване, външен фактор, голяма политическа поръчка", отбеляза Първан Симеонов.

Toй добави, че тези, които са готови за избори сега, не са опозиционните партии. "Да, България" напипа такъв обществен нерв, но другите готови за избори са ГЕРБ и ДПС. Да не стане размиване - това е най-голямата опасност, а втората е парламентарната ваканция", смята Симеонов.

Политологът е на мнение, че ВМРО има по естествен път симпатии към това, което се случи на плаж "Росенец".

"В ГЕРБ в последно време расте Дончев, който е дясно-либерално настроен. Това е потенциално бъдеще за ГЕРБ, но с тези протести това става по-трудно. Много труден парламент се очертава после, трудно може да се сглоби конструкция", посочи Първан Симеонов.