Грузия винаги е гледала на България като на съюзник и стратегически приятел. Това заяви министърът на отбраната на Грузия Иракли Асалания, който е на тридневно посещение у нас.

Аласания благодари на своя колега Тодор Тагарев за топлото посрещане в страната ни и подчерта, че Грузия е признателна за подкрепата на България по отношение на стремежа на грузинците за запазване на териториалната им цялост, стремежа към пълно интегриране в евроатлантическите структури и за цялостната подкрепа на България за укрепване на държавността.

"По време на срещата още веднъж потвърдих подкрепата на България за евроатлантическата интеграция на Грузия. Обменихме мнения по модалностите на трансформацията на операцията на НАТО в Афганистан.
Високо ценим усилията на Грузия по международните усилия за поддържане на сигурността"
, заяви служебният министър на отбраната на България Тодор Тагарев.

Двете страни са обсъдили възможността за съвместна подготовка и съвместни учения на българска територия. Много добра перспектива би било участието на Грузия в качеството си на наблюдател в българо-американските учения във военните бази на наша територия, подчерта Тагарев.
От своя страна Аласания е поканил България за подобни учения на грузинска територия.

"Българските въоръжени сили преминаха през период на трансформация, към която ние също тръгваме в момента и техният опит е от изключителна важност за нас", обясни Аласания и бе категоричен, че грузинските и българските военнослужещи си имат голямо взаимно доверие, тъй като са воювали рамо до рамо в Афганистан.

Утре сутринта Тагарев и Аласания ще се включат в работата на семинара по проекта на НАТО "Изграждане на интегритет" за Югоизточна Европа, който се провежда във Военния клуб.