С 10 000 подписа пенсионерските организации настояват да се приеме предложението на БСП за преизчисление на пенсиите. Това обяви социалистът Георги Гьоков на брифинг в парламента.

Проведе се среща между парламентарната група на БСП и пенсионерските организации, а поводът бе тяхна декларация със справедливи искания към бюджета, посочи Гьоков. Според декларацията пенсионерските организации настояват всички пенсии да се индексират с 12% от 1 юли 2023 г. по Швейцарското правило, а минималната пенсия да стане 523 лв. 

Предложението на БСП, което също е подкрепено, се състои от две преизчисления на пенсиите - първо, пенсиите, отпуснати до 24 декември 2021 г., да се преизчислят от 1 юли т.г. с процент 1,35 на сто за всяка година осигурителен стаж без превръщане. И второ, пенсиите за трудова дейност, отпуснати до края на 2020 г., също да се преизчислят от 1 юли, като индивидуалният коефициент на всички се умножи по средномесечния осигурителен доход за страната за 2021 г.

Гьоков припомни, че БСП е внесла тези предложения още преди обсъждането на бюджета като промени в Кодекса за социално осигуряване, но те са били отхвърлени от парламента.

По време на срещата с пенсионерите са обсъдени възможните промени, които БСП да предложи между първо и второ четене на бюджета на Държавното обществено осигуряване.

Преизчислението на пенсиите с актуален средноосигурителен доход от 2021 г. обаче е трудно да се случи в средата на годината и затова ще настояваме това да стане от 1 януари 2024 г., допълни Гьоков.

Депутатите приеха бюджета на ДОО

Депутатите приеха бюджета на ДОО

Гласуваха със 118 гласа "За", 34 гласа "против" и 64 гласа "въздържал се".