Заместник вътрешният министър Филип Гунев дойде в Народното събрание да обясни какво искаме от ЕС за помощ за справяне с бежанския проблем.

Той е недоволен от критиките за получените средства. 160 млн. евро сме договорили с ЕК. 80% са за охрана и 20% за подпомагане на дейността на ДАБ и други институции, които имат отношение към справянето с бежанската криза.

Най-голяма част от парите ще идат за нова техника. Освен високо проходими автомобили ще купим камери, сензори за нощно виждане.

5 млн. лв. ще идат за текуща издръжка на полицаи. 800 души са командировани на границата.

45 млн. лв. ще се вложат в интегрираната система за граничен контрол, като идеята е тя да покрие цялата граница.

Други средства ще се вложат в системата за комуникация. Няма обхват в граничния район и затова е необходима за комуникация.

Кораб за гранична полиция също ще бъде закупен с помощта на ЕК. С тези средства ще повишим нашата бдителност на границата, категоричен бе Филип Гунев.

400 бежанци са поискали да бъдат върнати в страната по произход. Има интерес сред бежанците да се завръщат доброволно.

Различни центрове от затворен тип се предвиждат за икономическите мигранти. Поискали сме пари от ЕК от 5 милиона евро за изнасяне на един или няколко от бежанските центрове в столицата извън София. Все още няма определено място къде ще се изнесат бежанските центрове от столицата.

Трябва да усвоим европодкрепата за една година. Още до 3000 бежанци ще можем да настаняваме в центровете. Така общият капацитет на държавата за мигранти ще е 10 000.