Бившият депутат от ДПС Хасан Адемов заяви, че даването на великденски добавки на пенсионерите в размер на 75 лв. не става въпрос за предизборна акция, а възстановяване на традиционните великденски добавки и подчертаване на солидарния характер на българската държава. Колегите от ГЕРБ и ДПС пак щяха да предложат мярката за великденски добавки. В зависимост от възможностите на бюджета е предложена подкрепа за най-уязвимите групи, каза той в студиото на БТВ.

Адемов посочи, че еднократната подкрепа от 75 лв. не е пенсионна политика и устойчиво увеличение на пенсиите. През миналата година управляващите спряха коледните и великденските добавки, но по-важният въпрос е, че се възстановява традиция - традицията е да се подпомогнат в условия на криза най-уязвимите групи и под линията на бедност, коментира Хасан Адемов.

Той обясни, че когато идват нови избори винаги има напрежение. Сегашната ситуация не прави изключение от други години, посочи Адемов.

Според него по-важният въпрос е да не се използват публичните финанси в предизборната кампания на партиите. Въпросът е да се избегнат по един или друг начин непредвидени разходи, добави Хасан Адемов.

Вчера депутатите от Комисията по социални въпроси в парламента одобриха на първо четене законопроекта на ГЕРБ/СДС и ДПС за промени в бюджета на Държавното обществено осигуряване за изплащане на великденски добавки на пенсионерите. Той предвижда пенсионерите с пенсии до линията на бедност от 526 лева да получат по 75 лева, като за целта се отпускат 40 милиона лева.

Депутатите отхвърлиха аналогичното предложение на "Възраждане", което беше за 100 лв.

Предстои обаче и двата проекта да бъдат обсъдени в бюджетна комисия, както и в пленарната зала.

НС гласува и  проект на решение за гарантиране на финансовата стабилност

НС гласува и проект на решение за гарантиране на финансовата стабилност

Министърът на финансите незабавно да преустанови разходи до служебно правителство