"Хората, които се връщат от региони, в които има коронавирус и са с хронични заболявания, с компрометирана имунна система, които са склонни към такъв тип инфекции трябва да бъдат под карантина, а не всчики. Всички останали, които имат някакви симптоми трябва да се обърнат към здравната система".

Това обяви депутатът от ДПС Хасан Адемов в кулоарите на Народното събрание по повод притеснението на премиера, че много хора излизат в болничен заради новия коронавирус - COVID 19.

Всичко обаче зависело от кризисния щаб. "Хората, които се връщат от региони с коронавирус, личните лекари получават информация кои са били там и на базата на информацията, познавайки своите болни и знаейки техните заболявания, трябва да преценят, че тези, които са с хронични заболявания и са податливи на заразата, трябва да бъдат под карантина. Всички останали само, когато имат някакви оплаквания, трябва да се обърнат към здравната система", повтори депутатът.

Борисов има решение за карантината, но предупреди - НОИ се изпразва

Борисов има решение за карантината, но предупреди - НОИ се изпразва

Той предлага първите три дни на карантината да се плащат от работодателя

Той посочи, че няма как да има законодателни промени за всяко едно заболяване, като според него е нормално да има притеснения при създалата се обстановка. По-важното обаче е да няма условия за противопоставяне на медицинската към финансовата стабилност на НОИ. Важни са и медицинските аргументи, важни са и аргументите бюджетът на НОИ да бъде съхранен, стана ясно от думите на Хасан Адемов.

Според него въпросът, който е по-важен, е какъв да бъде критерият на хората, които се поставят под карантина. В бюджета на ДОО за 2020 г. за фонд "Общи заболявания и майчинство" са предвидени 1 млрд и 200 млн. лв., като 460 млн. лв. от тези средства са за временна нетрудоспособност, където влиза и карантината, посочи Хасан Адемов.

"Ако всички, които се върнат от региони, в които има разпространение на коронавирус рисковете пред бюджета на ДОО са налице и те са сериозни", предупреди депутатът от ДПС и посочи, че когато има карантина се дава болничен лист.

Нинова иска държавата да обезщетява хората под карантина заради коронавируса

Нинова иска държавата да обезщетява хората под карантина заради коронавируса

Мерките не трябвало да са за сметка на хората