Законотворците почетоха с декларации Деня на народните будители. От ГЕРБ се похвалиха с повече пари за наука и образование в бюджета за следващата година. Управляващата партия изтъкна, че просветата е приоритет и затова са заложени редица мерки за стимул, както на учениците, така и на учителите.

Става дума за конкретни стъпки, отчете Милена Дамянова. Тя призна, че тези мерки не са достатъчни, но са стъпки, които носят промяна.
Председателят на образователната комисия не е съгласна с констатациите на опозицията, че учителите са изоставени и лишени от добра материална база. Ние сме готови на още промени, отчете Дамянова. Системата на образование няма нужда от спорове, смята тя.

Червеният депутат Иво Христов на свой ред също почете празника на будителите. Българите са разчитали преди всичко на това, че са народ с дух, върна се в миналото той. Близо 2,5 милиона души са напуснали България заради прехода. 30% от тях са висшисти и произвеждат в чужбина 100 милиарда долара годишно. Сега, по думите му, 30% са функционално неграмотните деца в основни направления.

За Деня на народните будители, летаргията и преструването

За Деня на народните будители, летаргията и преструването

Паметта е сила, паметта е мъдрост, паметта е шанс за оцеляване

Има недостиг на студенти. Поне 10 000 места ще останат свободни във ВУЗ-овете. Според Христов всеки ректор трябва да издаде заповед - вечер университетите да се заключват, че можело да влезе куче и да завърши.

У нас върви тенденция българите от прусаците на Балканите да се превърнат в простаците на Балканите, притеснен е червеният депутат. Той е смутен да не би 1 ноември да се превърне в край на българската наука и държава, смята Иво Христов.

Гергана Стефанова от партия "Воля" призова да се почита миналото ни, за да имаме бъдеще. Всяко време създава условия да се наричаме будители, убедена е депутатката. Длъжни сме да пазим будителския дух, според нея.

И ДПС уважиха днешния светъл ден. Депутатът Ерол Мехмед изтъкна, че 1 ноември е паметен ден. Днешният ден е такъв, че да се потърсят корените ни. Животът изисква да сме толерантни, категоричен е Мехмед. Ние сме обречени да живеем заедно, допълни народният представител. Левски ще е съвестта ни. Революцията първо се извършва в съзнанието, заяви още депутатът. Майчиният език е в основата на всичко, подчерта Ерол Мехмед. Ние ще останем будни във времето, закани се той.

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров се възмути, че Хелоуин бил по-познат празник на децата от 1 ноември. В училище трябва да се учи вероучение, категоричен бе той. Детето от малко трябва да знае какво е дух и душа. Без това и занапред ще се чудим защо има агресия в обществото и сред подрастващите. Според него се наслагва лицемерие. Не сме номадско племе, дошло тук на кончета, ние сме цивилизационен народ, отчете Сидеров.

Децата трябва да знаят, че са наследници на велик народ. Пожелавам ви душевно здраве, обърна се той към колегите си. Истината е вярата в Бог, категоричен бе Волен Сидеров.