Посланичката на Съединените американски щати в България Нейно превъзходителство Херо Мустафа обясни, че не е нейна работа да призовава "за оставката на което и да било длъжностно лице". Тя направи коментара след срещата си с премиера Бойко Борисов, като отговори на въпроси на "Свободна Европа" по повод позицията на посолството на САЩ от понеделник. Тогава дипломатическата мисия изрази подкрепа за правото на мирен протест и за исканията за надпартийна съдебна система, подвластна на върховенството на закона.

"Ние подкрепяме българския народ в стремежа му за повишаване на доверието в демократичната система и насърчаване на върховенството на закона в България. Никой не е над закона", се казваше в позицията на посолството.

Херо Мустафа: Трябва да удвоим усилията си, за да гарантираме справедливостта

Херо Мустафа: Трябва да удвоим усилията си, за да гарантираме справедливостта

Във връзка със смъртта на Джордж Флойд...

"Свободна Европа" попита дали това означава подкрепа за исканията на протестиращите, които са основно две - оставка на правителството на Бойко Борисов и на главния прокурор Иван Гешев. Отговорите на Херо Мустафа бяха изпратени по електронна поща:

"Не е моя работа да призовавам за оставка, на което и да е длъжностно лице. Изявлението ми е относно ценностите, които ние в Съединените щати изповядваме. През последната година САЩ и България укрепихме нашето стратегическо партньорство, като издигнахме на ново ниво сътрудничеството си за благото на нашите два народа", каза Мустафа.

Посолството на САЩ: Подкрепяме българския народ, никой не е над закона

Посолството на САЩ: Подкрепяме българския народ, никой не е над закона

Правото на мирно събиране е основна демократична ценност

Медиите днес забелязаха автомобила на посланичката пред Министерския съвет в София. Тя обясни, че е била там по покана на Бойко Борисов.

"Днес посетих премиера Борисов по негова покана. Обсъдихме много теми, включително нашето изявление от миналата нощ, протестите в България, успехът на България в присъединяването към ERM-II", се казва в отговора.

Херо Мустафа не отговори конкретно на въпроса дали поводът за позицията на посолството има връзка със събитията в Росенец, където трима политици от "Демократична България" демонстрираха какво се случва, когато някой се опита да посети държавен плаж, пазен от охраната на почетния председател на ДПС Ахмед Доган.

"Демонстрациите в България тази седмица и демонстрациите в Съединените щати в последните месеци показват силата на гражданското общество в нашите страни. Правото на мирно събиране е основно право във всяка една демокрация и ние искахме да заявим, че държим на това право в един важен период, както за Съединените щати, така и за България", отговори посланичката.

Репликата "никой не е над закона" в позицията на посолството предизвика разнопосочни коментари. Протестиращите приеха това като намек за премиера Бойко Борисов, главния прокурор Иван Гешев или пък за почетния председател на ДПС Ахмед Доган. Представители на управляващите разчетоха в тези думи името на президента Румен Радев. Главният прокурор Иван Гешев прие позицията на посолството като подкрепа за своите действия. Затова "Свободна Европа" попита Херо Мустафа дали има предвид конкретна фигура в България.

"Нашето изявление, че "никой не е над закона", е аксиома във всяка една демокрация. Това се отнася еднакво до всички - бизнесмени, служители на държавата, членове на правоприлагащите институции, независимо от тяхното материално състояние или социален статус. Законът трябва да се прилага еднакво към всички", завършва отговорът на Херо Мустафа.