От 1 декември в рамките на 6 месеца българите ще могат да пътуват и да престояват в Канада без визи. Това потвърди министърът на външните работи Екатерина Захариева в сутрешния блок на БНТ.

Безвизовото пътуване обаче не позволява работа там, а е подходящо за кратки бизнес пътувания, туризъм, посещения при близки, познати и роднини. Пътуващите със самолет трябва да се регистрират еднократно на сайта на канадското външно министерство. Когато се пътува по суша или по море, няма нужда от тази регистрация.

Канада с нова визова политика

Канада с нова визова политика

Канадските ĸoмпaнии се надяват

"Регистрацията на сайта важи за 5 години, таксата е 7 канадски долара. Това е еднократна регистрация и няма нужда да се прави преди всяко пътуване. Ще важи в рамките на 5 години", уточни Захариева.

Молба за регистрация българските граждани могат да подават само на официалната електронна страница на правителството на Канада. Процесът се осъществява изцяло онлайн и отнема само няколко минути. За подаването на искане за предварително одобрение са необходими валиден паспорт, кредитна или дебитна карта, с която се заплаща таксата и валиден имейл адрес.

Ако българските граждани искат да работят в Канада, трябва да получат разрешение по съвсем друг ред. Пред канадското министерство на труда и социалната политика има проучване. "Моля българските граждани, които са решили да работят, да проучат добре нещата", допълни Захариева.

По-късно от Министерството на външните работи обърнаха внимание, че отпадането на визовите ограничения засяга само българските граждани, пътуващи и пребиващи в Канада краткосрочно. Новите правила не засягат лицата, които желаят да работят или учат в страната.

Българските граждани, които искат да работят легално на територията на Канада могат да получат подробна информация за необходимите документи на този адрес

Разрешения за работа се издават от Министерството на гражданството и имиграцията на Канада, като за целта се кандидатства в изнесения визов център на Канада в София или онлайн.

На незаконно работещите лица се налага глоба, а при повторно нарушение те се депортират от страната.

Относно падането на визите със САЩ Захариева заяви, че продължават дипломатическите усилия в тази посока. Тя изрази надежда, че в рамките на три години това ще се случи.