Криза не се управлява, като се разчита на съвестта на хората. Това обяви проф. Преслав Димитров, който е декан на Стопанския факултет на Югозападния университет "Неофит Рилски", по повод COVID-19 кризата у нас. 

"Преди месец прогнозите ни бяха доста по-умерени. Но сега, ако не се вземат много, много строги мерки на институционално равнище, но и много активна кампания към българското население, както и налагане на санкции, месеците, които предстоят, ще бъдат трудни. Трябва да се съобразят и възможностите на здравната система да поеме новите случаи. Представете си при 3 или 4 пъти повече случаи. Това може да бъде избегнато, ако се действа сега и веднага", коментира той пред БНР.

Професорът уточни, че за прогнозата е използван методът на Холт-Уинтърс за двойно експоненциално изглаждане при наличие на тенденции за циклично развитие.

Преслав Димитров подчерта, че по отношение на икономиката го плаши какво ще се случи след 6 месеца

"Не се взеха мерки, за да се запази икономиката. Но какво ще се случи, ако след тези 6 месеца сме в същата ситуация. Това нещо трябва да се проиграе като сценарий и да се мисли добронамерено и трезво за следващата година-две и за българската икономика, и за икономиката на ЕС", подчерта той.

Проф. Преслав Димитров беше категоричен, че трябва в най-кратък срок да се създаде национален център, който да управлява кризата, който да има правомощията да налага строги санкции и строг режим на поведение.

"Да може, когато е възможно, да се отпуска глътка въздух на отделните сектори. Второ, средствата, които ще се вливат за подпомагане на сектори и индустрии, трябва да бъдат насочени и към крайния потребител. Малкият човек да чувства загрижеността на държавата, а да не се чувства изоставен на собственото си решение".

Според него ако не се стимулира крайното потребление, икономиката ще полети надолу стремглаво.