Политическият съвет на "Ред, законност и справедливост" предлага на партиите от парламентарните групи на ОДС, ДСБ, БНС, Атака и БНД съвместно да бъде поискан вот на недоверие на правителството на Сергей Станишев.

Като обосновка на вота се посочва бездействието на правителството, което е довело до нарушаване на обществения ред и е застрашило живота и здравето на хиляди български граждани, посочват от РЗС.

$С всеки изминат ден социалистическото правителство с мандата на ДПС показва, че тласка страната към дестабилизация и цялостна криза на държавността. Най-обикновен януарски сняг блокира цялата държава и създаде хаос и безредици, сякаш ни е сполетяла невиждана природна стихия$, посочват от партията на Яне Янев.

Според тях правителството на тройната коалиция няма управленски потенциал и не е в състояние да ръководи адекватно страната, липсва каквато и да е координация между отделните ведомства и министерства.

Тъй като с бездействието си управляващите застрашават живота на българските граждани, според Яне Янев се налага вече опозицията да действа единно. В писмото от „Ред, законност, сигурност" посочват, че вотът на недоверие и парламентарната опозиция трябва да се координира с ГЕРБ.

"Всичко това налага единодействие на парламентарната и извънпарламентарната опозиция в лицето на ГЕРБ за предприемане на незабавни политически действия с цел спиране процеса на разпад на държавата.
Считаме, че е необходимо и политически целесъобразно опозицията да стартира новата парламентарна година с един общ вот на недоверие", се казва в обръщението.

От „Ред, законност, сигурност" приканват останалите политически партии от опозицията да обмислят изложените аргументи и на 8 януари цялата опозиция да внесе вота.