Министър на икономиката Кирил Петков защити колегата си в служебното правителство Асен Василев.

"Ние с Асен Василев 14 години сме си преподавали харвардските курсове, плащали сме си от личния си джоб, за да се случват и сме давали безплатно образование с лиценз от Харвард на наши студенти над 500 човека. Ако има някои в днешна България, с когото имаме еднакво мислене как България трябва да се развие, това е Асен Василев. Ако те (ИТН - б.р.) не могат да оценят този човек, то не биха могли да оценят и моите икономически стратегии", отсече Кирил Петков в кулоарите на парламента пред журналисти.

По думите му не би влязъл в правителство, където не се оценяват финансовите стратегии и финансовата мисъл на Василев, който направил уникален бюджет.

Асен Василев за обвиненията на ИТН: Съзирам дългата ръка на ДПС

Асен Василев за обвиненията на ИТН: Съзирам дългата ръка на ДПС

Финансовият министър отрече да е нарушавал авторски права

"За първи път имаме бюджет, от който и на пенсионерите се дават пари, а не се взеха от учителите, от здравните работници, а се взеха от майбасите. Може би хората с майбаси имат проблем с неговото оставане. Нищо лошо срещу колата, но ако са си я купили за това, че сте направили иновативен бизнес и сте правили експертна дейност - браво, но ако сте били част от системата, където сте усвоявали едни средства и сега не искате да се види как тези средства няма да отидат при вас и стреляте по финансовия министър - това е много жалко", защити икономическият министър колегата си.

Петков уточни, че преди Асен Василев да влезе във финансите, данъчните били фокусирани върху малки кафенета, ресторантчета и плод и зеленчук. Сега НАП се е фокусирал върху компаниите с големи обществени поръчки, с много кеш в сейфовете. Предполагам, че някои от тези компании не искат да го видят отново министър на финансите по никаква форма, така че стрелят в хълбока, изтъкна Кирил Петков.

ИТН обвиниха Асен Василев в кражба на интелектуална собственост

ИТН обвиниха Асен Василев в кражба на интелектуална собственост

Тошко Йорданов не разбира какво се е случило за 4 дни

Той обясни, че в началото на днешната пленарна сесия било разочароващо да види как един от най-качествените, които познава, и човек, който е бил в топ двата процента на "Харвард" и заради който в момента цялата китайска авиоиндустрия си ценообразува билетите на негов софтуер и компания, просто звучало като жълта преса.

Петков бил учуден и разочарован, че за такъв качествен човек така може да се говори от трибуната на Народното събрание.