Резултати от проучване, представено днес в Брюксел, показват как научните изследвания помагат за това храната ни да стане по-здравословна и с по-добро качество, информира www.evropa.bg. Новите изследвания показват, че органично произвежданата храна има по-висока хранителна стойност от конвенционалната. Въпреки ползата за здравето от рибата и морските дарове, които се дължат на омега-3 киселините, друг проект разкрива, че в тези храни има и други важни за здравето съставки.

Изследователите търсят начини и за подобряване на състоянието на фермите за животни, не само защото потребителите търсят по-високи стандарти, но защото добрите условия могат значително да подобрят качеството на нашата храна. Всички тези проекти се финансират от шестата рамкова програма за научни изследвания на ЕС, и ще бъдат представени заедно с други резултати от научни изследвания на конференция в Брюксел днес.

„Качеството на храната и безопасността са основната грижа за европейските граждани, и е хубаво да се наблюдава, че разполагаме и със съответните нови резултати от научните изследвания, финансирани от ЕС", заяви европейският комисар по науката и научните изследвания Янез Поточник. „Взимането на решения за храните на база научни данни е в полза на потребителите. Мерките, предложени от научните изследователи по проекти на ЕС, са минали през тестове за валидност и надеждност, и могат да бъдат прилагани във ферми и в производството на храни."

Органичното мляко е с по-високи стойности на омега-3 киселини, антиоксиданти и витамини. До скоро имаше малко научни познания за ефекта от системите за земеделско производство върху храната. Сега научните изследвания показват, че органично произвежданата храна има по-висока хранителна стойност, отколкото храната, произвеждана по конвенционални методи.

Според проучване, сравняващо органичното и конвенционалното мляко, нивата на полезните мастни киселини, като омега-3, са с 60 процента повече в органичното мляко, а то съдържа 20 процента повече антиоксиданти и витамини.