Изследователите търсят начини и за подобряване на състоянието на фермите за животни, не само защото потребителите търсят по-високи стандарти, но защото добрите условия могат значително да подобрят качеството на нашата храна. Всички тези проекти се финансират от шестата рамкова програма за научни изследвания на ЕС, и ще бъдат представени заедно с други резултати от научни изследвания на конференция в Брюксел днес.
„Качеството на храната и безопасността са основната грижа за европейските граждани, и е хубаво да се наблюдава, че разполагаме и със съответните нови резултати от научните изследвания, финансирани от ЕС", заяви европейският комисар по науката и научните изследвания Янез Поточник. „Взимането на решения за храните на база научни данни е в полза на потребителите. Мерките, предложени от научните изследователи по проекти на ЕС, са минали през тестове за валидност и надеждност, и могат да бъдат прилагани във ферми и в производството на храни."
Органичното мляко е с по-високи стойности на омега-3 киселини, антиоксиданти и витамини. До скоро имаше малко научни познания за ефекта от системите за земеделско производство върху храната. Сега научните изследвания показват, че органично произвежданата храна има по-висока хранителна стойност, отколкото храната, произвеждана по конвенционални методи.
Според проучване, сравняващо органичното и конвенционалното мляко, нивата на полезните мастни киселини, като омега-3, са с 60 процента повече в органичното мляко, а то съдържа 20 процента повече антиоксиданти и витамини.
titi
на 15.12.2006 в 00:32:11 #7Gajal
на 13.12.2006 в 20:11:19 #6SlonaMu
на 13.12.2006 в 04:12:51 #5ББ
на 13.12.2006 в 02:45:16 #4koshinkata
на 13.12.2006 в 00:20:39 #3BOSCH
на 12.12.2006 в 22:29:59 #2Нафърфорий
на 12.12.2006 в 22:26:21 #1