Докладът на ЕК оценява и реформите, и несвършените неща, но като цяло е положителен - такава позиция изрази пред Bulgaria ON AIR депутатът от НФСБ Христиан Митев във връзка с представения от ЕС доклад за върховенството на закона в страните членки на ЕС.

"Докладът на ЕК е добър, защото дава всички положителни неща, които са свършени от настоящото управление, но отчита и недостатъчните усилия на управляващите", коментира Митев в предаването "Денят ON AIR".

"Частта за правосъдие е насочена към главния прокурор. Имаше законопроект за промени в съдебната власт, който беше съгласуван от Венецианската комисия. Би следвало да продължат усилията в тази насока и да се намери ефективен механизъм", коментира народният представител.

По думите му посланието на доклада категорично е положително.

"Посланието беше точно в тази посока - да, направили сте доста за борбата с корупцията, но трябва да обедините усилията си, за да постигнете повече. Важно е какво искат българските граждани, не е нужно да чакаме излизането на някакви доклади. Виждаме, че не само в България има проблеми. Оказва се, че в Полша, Испания, Словения също има проблеми с върховенството на закона", обясни Митев.

Той изтъкна, че ЕК акцентира на сериозната реформа, която е направена от българската държава.

"Подчертава се също така и липсата на достатъчно производства, свързани с корупционни практики. Не трябва да забравяме, че именно по време на създаването на КПКОНПИ практически имаме наказателно производство по отношение на министър. Съгласен съм, че би трябвало действително да бъдат ускорени действията на КПКОНПИ, но и на цялата прокуратура и на съда по отношение на лица, заемащи високи постове", допълни депутатът от НФСБ.