Арестът ми е абсурден, защото задочно да бъда арестуван е точно толкова ефективно, колкото задочно да бъда отровен. Това заяви пред bTV журналистът и ръководител на проекта Bellingcat Христо Грозев, след като вчера стана ясно, че Лефортовският съд в Москва му е наложил задочно мярка за неотклонение задържане под стража.

"Този наложен арест е дал обяснение и светлина и за причината, по която бях включен в списък за международно издирване миналата година, тъй като става дума за едно и също обвинение - че съм помогнал на руския журналист Роман Доброхотов, който повече от 5 години сътрудничеше на Bellingcat и публикува много от изследванията, които сме направили заедно. Помогнал съм му да напусне страната през границата към Украйна", обясни Грозев.

Той посочи, че наистина през юли 2021 г. в дома на Роман Доброхотов в Москва е извършен обиск, като са му били отнети паспортите, компютърът и телефонът, както и телефонът на съпругата му. Два дни по-късно Доброхотов успял да премине границата, за да избегне арест и най-вероятно сполетялото много други негови колеги, включително Владимир Кара-Мурза, който преди дни е получил присъда от 20 години затвор.

"Така че, обвинен съм за това, че съм помогнал на колега журналист да напусне страната", обобщи Христо Грозев.

Христо Грозев: Във Великобритания разследват опит за покушение срещу мен

Христо Грозев: Във Великобритания разследват опит за покушение срещу мен

Разкритие от разследващия журналист

За да не създава проблеми на Роман Доброхотов, срещу когото се води наказателно дело, на въпрос дали и извършил това, в което го обвиняват, Грозев отговори уклончиво, че би помогнал на всеки журналист в такава ситуация. Той каза още, че в началото на февруари Русия е подала искане за ареста му до няколко приятелски страни, които в представените в съда документи не са уточнени, но определено пътуването му по света ще бъде ограничено.

Самият Грозев за последно е бил в Русия през 2016 г., когато на излизане от страната му е бил сложен черен печат и е бил информиран, че повече не може да се върне там.

Помолен да коментира твърдения на западни медии за план за бягство на руския президент Владимир Путин, един от които е свързан с Венецуела, Христо Грозев заяви: "Със сигурност има няколко резервни плана. Венецуела е една от страните, вчера дори говорих с бивши дипломати от Венецуела, които също са чули. Но мисля, че не сме на този етап. Ако наистина украинската контраофанзива даде тези резултати, които очакваме, тогава е много вероятно да видим такова бягство. Защото, ако той остане в Русия при загуба на войната, неговата съдба няма да е много различна от тази на Чаушеску."

Разследващият журналист представи накратко и подробности за ново разследване, в което участва, свързано косвено и с България. По думите му са събрани данни, че зад най-голямата спортна програма на Русия, свързана с организирането на мащабното автомобилно състезание Silk Way Rally, стои операция на руските тайни служби. Грозев допълни, че ръководителят на операцията Булат Ямборисов има много голям имот на нашето Черноморие, който е възможно да е използван от руските служби като логистичен център.