Съд в Москва арестува задочно Христо Грозев, журналистът и ръководител на проекта Bellingcat.

Преди три месеца стана ясно, че Христо Грозев е обявен за издирване, но мотивите, както и обвиненията срещу него не бяха ясни. Беше изпратено и официално запитване, както посъветва лично руския посланик Елеонора Митрофанова, но поне по последна информация на Иван Демерджиев отговор от РФ няма.

Днес Интерфакс пише, че Грозев е обвинен в организиране на незаконно преминаване на границата и припомня, че медии преди това са съобщили, че срещу него има обвинения и за разпространение на фалшиви новини за руската армия.

Лефортовският съд е наложил мярка за неотклонение задържане под стража за срок от два месеца, считано от момента на екстрадирането му в Русия или от момента на задържането му на територията на Руската федерация.

Според пресслужбата на съда обвинението е по чл. 33, ал. 3 - чл. 322, ал. 1 от руския Наказателен кодекс, за което се предвиждат до 2 години затвор.

Междувременно от момента, когато стана ясно, че руските власти го издирват досега, Христо Грозев, като един от създателите и сподвижниците на най-яркия опозиционер в момента в Русия, Алексей Навални, бе награден с Оскар за филма му за отравянето на Навални и разкритията им за действията на руските служби за сигурност.

Христо Грозев отдавна е напуснал Русия, като в последните години живееше в Австрия. След като стана ясно обаче, че за живота му има и риск заради евентуално подготвяно покушение, Христо Грозев се премести в САЩ. Властите във Великобритания също водят разследване за готвено срещу Грозев покушение.

Прецедент! Българинът Христо Грозев спечели Оскар
Обновена

Прецедент! Българинът Христо Грозев спечели Оскар

За филма "Навални" и разследването на руските отравяния